Investovat do solární energie je možné už i na Slovensku

20. 1. 2010 – 12:01 | Podnikání | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Investovat do solární energie je možné už i na Slovensku
Investice do solární energie je na vzestupu, Foto: HiTechSolar | zdroj: NašePeníze.cz

Čeští investoři do čisté energie ze slunce si začínají mnout ruce. Mají dokonce dvojnásobný důvod k radosti. Prvním z nich je skutečnost, že se fotovoltaika bude i nadále v tomto roce hřát na výsluní energetického průmyslu. Zájemci o výstavbu solární elektrárny mají totiž letos poslední šanci využít výhodných podmínek, při kterých zůstane zachován stávající režim výkupních cen. Tedy jejich plánované snížení pouze o 5%.


V této souvislosti očekávají odborníci v roce 2010 doslova solární blázinec. Dalším důvodem k oslavám producentů sluneční energie je nedávné otevření slovenského fotovoltaického trhu. Zkušení čeští podnikatelé se nyní chystají ke vpádu na slovenské solární pole neorané.

U našich východních sousedů začal nedávno platit zákon na podporu výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů. Dlouho očekávaná norma garantuje na Slovensku výkupní ceny na dobu 15 let na úrovni 0.448 eur za kilowatthodinu dodanou do sítě.

Díky výkupním cenám v eurocentech a nákupech technologií v eurech nehrozí na evropském trhu větší riziko kurzových ztrát. Investice do solárních systémů se na Slovensku proto stávají velmi zajímavé i pro zahraniční podnikatele.

Čeští investoři mohou navíc ocenit absenci jazykové bariéry. Na Slovensku jsou také lepší klimatické podmínky, co se týká výše slunečního svitu.

Podle odborníků u východních sousedů zatím nehrozí problém s přeplněností tamních tří distribučních sítí. S touto překážkou se naopak tuzemští investoři začínají setkávat bohužel poměrně často.

Čeští podnikatelé, kteří se chystají investovat do solárního parku, mají nyní možnost volby, zda zůstanou věrni tuzemskému trhu nebo se nechají zlákat výhodami nově otevřeného slovenského trhu.

Kam dál?
- Solární elektrárny: Odborníci očekávají v tomto roce solární blázinec
- LG GD510 - Mobil se solárním nabíjením
- Solární energie: Prodejte svou střechu na burze


Kurzy

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,210 25,330
USD 23,550 23,730
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články