Islám, Řecko, Ukrajina, přes problémy čeká ekonomiku růst

29. 1. 2015 – 0:31 | Ekonomika | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Islám, Řecko, Ukrajina, přes problémy čeká ekonomiku růst
Evropské ekonomické oživení bylo o něco méně úspěšné, největší evropská ekonomika, Německo, rostla pomaleji, než se čekalo, státy se potýkaly s velmi nízkou inflací, která brzdí ekonomický růst. Příjemně však překvapila výkonnost například problémového Po | zdroj: NašePeníze.cz

Rok 2014 byl rokem úspěšným. Vyspělé státy pokračovaly v ekonomickém oživení (byť každý svým tempem), geopolitické krize neměly na hlavní světové ekonomiky závažnější dopad a minimálně pro příští rok neočekáváme žádné zásadní negativní události.

Jednoznačným vítězem loňského roku byla americká ekonomika, potažmo tamější kapitálové trhy. Makroekonomické údaje byly po celý rok převážně optimistické, velmi příznivě se vyvíjel například trh práce. Americké společnosti dosahovaly solidních hospodářských výsledků. Na základě těchto zpráv ukončila centrální banka (FED) podporu ekonomiky formou kvantitativního uvolňování a postupně chystá prostor pro opětovné zvyšování úrokových sazeb, které se již několik let drží blízko nuly. Americké akcie zhodnotily za rok 2014 o více než 8 %.

Evropské ekonomické oživení bylo o něco méně úspěšné, největší evropská ekonomika, Německo, rostla pomaleji, než se čekalo, státy se potýkaly s velmi nízkou inflací, která brzdí ekonomický růst. Příjemně však překvapila výkonnost například problémového Portugalska nebo Velké Británie. Evropské akcie proto vykázaly jen velmi nízké zhodnocení.

Zpomalení růstu zaznamenala i Čína, i přesto však proti loňskému roku vzrostl HDP o více než 7 %. Pomalejší tempo růstu bude pravděpodobně vykazovat i v příštích letech, fáze překotného růstu v dvouciferných hodnotách je zřejmě minulostí.

V závěru roku byla největší pozornost upřena na vývoj ceny ropy. Díky politice zemí OPEC (tj. organizace zemí vyvážejících ropu) došlo k prudkému oslabení ceny ze 110 dolarů v lednu na 55 dolarů za barel v prosinci. Problém to představuje pro země závislé na vývozu ropy. Velmi to zkomplikovalo situaci v Rusku, které se zároveň s tím potýkalo s dopadem ekonomických sankcí. Důsledkem bylo poměrně prudké zpomalení růstu ruské ekonomiky.

V roce 2015 budou trhy ovlivněny několika klíčovými faktory:

Prvním z nich je pokračující oživení americké ekonomiky. To bude mít za důsledek další posilování už tak silného dolaru, který stojí již za zmíněným předpokládaným růstem úrokových sazeb a pozitivně ovlivní i vývoj akcií.

V Evropě bude tempo udávat ECB (Evropská centrální banka) . Kvantitativní uvolňování bude nejdůležitějším hnacím motorem ekonomického růstu zemí eurozóny. Do karet jim bude hrát oslabené euro (které zvýší evropskou konkurenceschopnost) a levná ropa, která sníží náklady výrobcům.

Z výše uvedených důvodů jsme pozitivní vzhledem k americkým i evropským akciím. Byť jsou důvody jejich předpokládaného růstu rozdílné, oba hlavní světové trhy by měly vykázat v příštím roce jednociferný růst.

Rozdílně bude probíhat vývoj na dluhopisových trzích. Zatímco ceny těch amerických by měly spíše stagnovat, vydělat bude možné na cenách dluhopisů evropských. Přetrvávající nízké úrokové sazby spolu s nákupy dluhopisů centrální bankou budou mít pozitivní vliv na jejich cenu.

Nízká cena ropy bude zpomalovat růst inflace, přispěje však k růstu reálných mezd a zvýšení spotřeby. Negativní dopad bude mít na energetický sektor a na ekonomiky zemí na ropě závislých.

Na měnovém trhu budeme svědky posilujícího dolaru a oslabujícího eura.

Vývoj trhů nebude hladký, již rok 2014 byl poměrně volatilní, na tom se ani v příštím roce rozhodně nic nezmění. Avšak stejně jako loni, i v letošním roce bychom se měli mít možnost radovat z růstu hodnot našich investic.

-Jan Macek, analytik Swis Life Select

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články