Italští archeologové našli odkryli pozůstatky budovy z 6. století před naším letopočtem, která obsahovala detailní instrukce týkající se sestavení nábytku přesně ve stylu známé švédské firmy Ikea

26. 4. 2010 – 8:39 | Úvěry | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Italští archeologové našli odkryli pozůstatky budovy z 6. století před naším letopočtem, která obsahovala detailní instrukce týkající se sestavení nábytku přesně ve stylu známé švédské firmy Ikea
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Italští archeologové odkryli pozůstatky budovy z 6. století před naším letopočtem, která obsahovala detailní instrukce týkající se sestavení nábytku přesně ve stylu známé švédské firmy Ikea

O archeologickém nálezu informuje poslední vydání italské mutace časopisu National Geographic.

Téměř každá část stavby nedaleko jihoitalského města Potenza je popsána detailními instrukcemi, jak má být který kus nábytku sestaven. Archeologové věří, že budova v oblasti Torre Satriano, mohla být buď chrámem, nebo palácem.

Nález leží v oblasti, kde se již od 8. století před naším letopočtem usidlovali řečtí obchodníci, kteří na jihu Itálie a na Sicílii vybudovali několik nezávislých městských států.

Archeologové spekulují o tom, že původní předřímská šlechta si mohla oblíbit řecký styl a že řečtí podnikatelé té doby mohli poptávku řešit nápadem na relativně levný nábytek, který však musí zákazník sám sestavit.

Části nalezených kamenů na sobě mají identifikační symboly ukazující, jak jednotlivé části patří k sobě, podobně jak to je v případě polic či postelí švédského nízkonákladového výrobce nábytku. Dosud archeologové našli přibližně stovku podobných fragmentů.

"Architektonický design byl vytvořen Řeky a místní si to pak doma všechno sestavili sami," prohlásil profesor Christopher Smith, ředitele Britské školy v Římě, která je významným archeologickým institutem.

"Ukazuje to také na velmi zajímavý vztah mezi vzdělanou a nevzdělanou pracovní silou. Architekt dokázal dát instrukce staviteli, který byl možná i analfabet," dodal profesor.

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,550 23,730
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články