Jak budete bydlet v důchodu? Pravděpodobně špatně!

17. 2. 2012 – 23:05 | Bydlení | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Jak budete bydlet v důchodu? Pravděpodobně špatně!
Náklady bydlení se vyvíjejí jednak podle způsobu bydlení (vlastnické, nájemní), jednak podle fáze života. Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Bydlení seniorů má odlišné nároky od bydlení lidí v produktivním věku. Lidé to vědí. Ale na bydlení v penzi se nepřipravují. Řešení bydlení v důchodu lidé v předdůchodovém věku odkládají… a pak již bývá na řešení pozdě.

Hlavními překážkami pro pokojné bydlení ve stáří jsou cena a bariéry. V důchodu klesá příjem, ale pokud se člověk včas na pokles příjmů a na bydlení v penzi nepřipraví, náklady na bydlení zůstávají neměnné. Stejně tak nejrůznější bariéry, které komplikují užívání bytu či domu s přibývajícími zdravotními nesnázemi – snížená pohyblivost, slábnoucí zrak i klesající pozornost a bystrost.

Stáří není nemoc

„Stárnutí není nemoc, je to přirozená součást života,“ připomíná Vendula Kodetová z Diakonie ČCE a dodává: „Z fyziologického hlediska stárneme od pátého měsíce života.“ Na stáří je vhodné se včas připravit. Jen tak je možné seniorský věk prožít aktivně bez zbytečných komplikací – např. s nevyhovujícím bydlením.

Největším problémem pociťovaným lidmi v předdůchodovém věku jsou náklady na bydlení. Podle průzkumu realizovaném Václavem Forstem, marketing research consultantem, pro Raiffeisen stavební spořitelnu na vzorku 612 respondentů ve věku od 40 do 55 let vidí potíže s placením nákladů na bydlení v penzi téměř 2/3 lidí.

Současné bydlení jako drahé lidé vnímají přesto, že jen 18 % respondentů ve věku 40 až 55 let bydlí v nájmu. Více než ¾ respondentů je majiteli vlastního domu či bytu, což ale neznamená, že nejsou zatíženi hypotékou.

Vysoké náklady na bydlení v důchodu jsou vnímaným problémem lidí v předseniorním věku. Přesto o řešení budoucího financování bydlení lidé příliš nepřemýšlejí. Jen 7 % respondentů budoucí vysoké náklady již řeší.

Řešením je především přestěhování se do levnějšího bydlení, ale lidé nacházejí i další možnosti. Bydlení s dětmi nicméně nepatří mezi vyhledávané způsoby úspor.

„Děti“ v předdůchodovém věku budou své potíže v důchodu řešit sami, bez pomoci svých dětí. Stejně tak ani oni nepomáhají s řešením bytové situace svým rodičům. Nejčastěji jsou přesvědčeni, že to není potřeba. Přesto 5 % respondentů řeší bytovou situaci svých rodičů za ně.

Náklady bydlení se vyvíjejí jednak podle způsobu bydlení (vlastnické, nájemní), jednak podle fáze života. Zatímco v produktivním věku dosahuje výše nákladů na bydlení nájemním bydlení (bez výdajů na topení a teplou vodu) cca 19 % příjmů domácnosti, v penzi roste až k 32 %. Naopak vývoj u vlastnického bydlení je opačný a náklady v penzi klesají až k 7 % příjmů domácnosti důchodců.

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články