Jak by měl vypadat systém penzí za dva roky?

2. 4. 2011 – 20:21 | Penze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Jak by měl vypadat systém penzí za dva roky?
Penzi z prvního, průběžného pilíře, bude mít dál na starosti Česká správa sociálního zabezpečení, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Jak by měl vypadat v Česku systém penzí za dva roky, jaká pravidla stanoví stát pro vyvádění peněz do soukromých fondů i co se s dávkami z nich stane po smrti účastníka, to shrnují hlavní principy důchodové reformy.

Kabinet Petra Nečase (ODS) je má posoudit na své středeční schůzi.

Základem důchodové reformy je vytvoření druhého pilíře, který přibude ke stávajícímu průběžně financovanému systému. "Navrhované řešení předpokládá systém s dobrovolným vstupem," uvádějí hlavní principy důchodové reformy. Klíčovým věkem má být 35 let, do jeho dosažení se mají lidé rozhodnout, jestli začnou posílat část svých peněz místo do státního systému do soukromých fondů.

Pojištěnci budou moci přesměrovat do druhého pilíře tři procentní body ze svých současných odvodů na sociální pojištění. Podmínkou je, aby si další dva procentní body přidali z vlastních peněz.

Nejlepší důchod: Nizozemskou penzi utrácet v Rakousku

Nejlepší důchod: Nizozemskou penzi utrácet v Rakousku

V praxi to bude znamenat, že se zaměstnancům zvýší odvody na sociální pojištění ze stávajících 6,5 na minimálně 8,5 procenta. Tato částka se rozdělí, 3,5 procenta půjde do státního systému, zbytek do soukromých fondů. "V případě OSVČ dojde obdobně k navýšení pojistné sazby a následnému odvodu do druhého pilíře," zmiňuje materiál pro vládu. Starobní důchod z druhého pilíře bude vyplácený ve třech podobách, které se budou lišit vztahem účastníka systému ke smrti. Na výběr bude důchod na 20 let, důchod do konce života, nebo výplata peněz ještě tři roky po smrti.

Správu peněz ve druhém pilíři mají provádět penzijní společnosti. "Předpokládá se, že je budou tvořit především transformované současné penzijní fondy. Možný bude i vstup nových subjektů. Penzijní společnosti pro tento účel budou muset získat zvláštní licenci," stojí v principech důchodové reformy.

Kalkulčaka pro Starobní důchod , Penzijní připojištění Může se vám hodit: Kalkulačka pro Starobní důchod , Penzijní připojištění

 

Každá z firem má povinně nabízet čtyři fondy, které se budou lišit investičními profily, strukturou portfolia a souvisejícími riziky. Má jít o dynamický, vyvážený, konzervativní i všeobecný fond, přičemž "všeobecný fond bude investovat výhradně do státních dluhopisů ČR, případně do přesně určených dluhopisů dalších zemí EU nebo OECD."

Prostředky ve druhém pilíři budou podle návrhu vlastnictvím účastníka. Když zemře, stanou se součástí dědického řízení. Podědit je bude možné ale opět jen ve formě dávek. Výjimka má nastat ve chvíli, kdy tento typ dědění nebude možný. "V tom případě budou předmětem dědictví přímo finanční prostředky a pozůstalí získají část odpovídající dodatečnému pojistnému," uvádí materiál a dodává, že zbytek peněz připadne státu.

Penzi z prvního, průběžného pilíře, bude mít dál na starosti Česká správa sociálního zabezpečení. I tento důchod ale čekají změny, nově se bude skládat ze základní a procentní výměry.

Základní výměru dostane každý bez ohledu na to, jestli si navíc spoří ještě ve fondech. Procentní výměra má být vypočtená tak, aby přímo úměrně odrážela délku účasti ve druhém pilíři a s tím související nižší odvody do průběžného systému. Čím větší část života bude člověk vyvádět peníze do fondů, tím méně peněz z prvního pilíře dostane.

Novinkou je také posílení rodinné solidarity. Každý plátce daně z příjmu fyzických osob bude moci při podání daňového přiznání požádat o převedení částky, která odpovídá jednomu procentu z jeho vyměřovacího základu pro sociální pojištění, na účet rodičů. Oni sami přitom už musejí dostávat starobní důchod. "Zvýšení příjmů rodičů nebude mít žádný dopad na příjem poplatníka z průběžného či spořícího pilíře a bude hrazeno ze státního rozpočtu," stojí v navrhovaných principech.

Po schválení plánu důchodové reformy má ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) spolu s ministrem práce a sociálních věcí Jaromírem Drábkem (TOP 09) připravit konkrétní legislativní podobu změn. Půjde o návrhy zákonů o důchodovém spoření a o penzijním spoření i o úpravy, které s nimi souvisejí. Novely mají ministři předložit vládě do 30. června letošního roku.

Harmonogram počítá s tím, že parlament návrhy zákonů projedná ve druhé polovině roku 2011 tak, aby o rok později mohly penzijní fondy získat nezbytné licence. Mezi červencem a prosincem 2012 se mají také pětatřicátníci a starší lidé rozhodnout, jestli do nového systému vstoupí nebo ne. Pokud odmítnou, zavřou si podle představ autorů důchodové reformy dveře do druhého pilíře navždy. Spoření do penzijních fondů v nové podobě má pak začít od roku 2013.

-Jan Kálal | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,450 23,630
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články