Jak dlouho vydrží rodina, když přijdete o práci?

6. 8. 2013 – 0:02 | Životní styl | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Jak dlouho vydrží rodina, když přijdete o práci?
Pokud by průměrná česká domácnost přišla o své veškeré příjmy, přežila by nyní z úspor o dva týdny déle, než tomu bylo před třemi měsíci. Konkrétně tedy tři měsíce a 19 dní, Foto:SXC, Text:MED | zdroj: NašePeníze.cz

Aktuální statistiky ukazují, že pokud jde o úspory, jsou na tom české domácnosti stále lépe. Proti prvnímu čtvrtletí letošního roku se totiž finanční rezervy českých rodin zvýšily natolik, že by z nich nyní dokázaly vyjít déle než tři a půl měsíce.

„Pokud by průměrná česká domácnost přišla o své veškeré příjmy, přežila by nyní z úspor o dva týdny déle, než tomu bylo před třemi měsíci. Konkrétně tedy tři měsíce a 19 dní,“ říká ředitel detailové části ING Bank Libor Vaníček.

Tabulka úspor domácností

Průměrná výše úspor české domácnosti

115 792 Kč

Průměrné pravidelné měsíční výdaje

23 065 Kč

Index úspor

3,6 (tedy 3 měsíce a 19 dnů)

Zdroj: ING

Podle jeho slov roste rovněž prostor českých domácností pro spoření. Pokud by lidé chtěli, dokázali by ze své výplaty odložit stranou až 29 procent. To je proti předchozímu čtvrtletí o čtyři procentní body více. 

Tabulka potenciálu spoření

Průměrné měsíční příjmy domácnosti

30 168 Kč

Průměrné měsíční výdaje

23 065 Kč

Potenciál spoření

29 procent

Zdroj: ING

Dlouhodobé průzkumy ukazují, že Češi málo utrácejí především z obav o svou budoucnost. „Za rok a půl, po který sledujeme spořicí chování Čechů, došlo k nárůstu úspor dokonce o tolik, že dnes jsou lidé schopni ufinancovat chod své domácnosti až o měsíc a půl déle než na začátku sledovaného období,“ doplnil informace o dlouhodobý vývoj Vaníček. 

Vliv vzdělání na výši úspor 

Statisticky lidem rostou příjmy spolu s rostoucím vzděláním. Asi nikoho proto nepřekvapí, že Češi s dokončenou střední či vysokou školou mají i vyšší dostupné úspory. Konkrétně by dokázali přežít déle než čtyři měsíce. Proti tomu lidé se základním vzděláním mají úspory v průměru na dva a půl měsíce.

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články