Jak hodnotí stávku jednotlivé politické špičky?

16. 6. 2011 – 21:13 | Politika | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Jak hodnotí stávku jednotlivé politické špičky?
Stávka v dopravě zastavila na 24 hodin osobní i nákladní vlaky v Česku, Foto:ČMKOS | zdroj: NašePeníze.cz

Od výhry odborů přes remízu mezi vládou a stávkujícími až po zbytečnost, jsou názory politiků na adresu čtvrteční stávky v dopravě. Nejvýrazněji vnímají úspěch stávkujících představitelé levice, podle Věcí veřejných je skóre 1:1, zatímco ODS nebo TOP 09 výsledek akce odborářů nepřeceňují.

"Odboráři přispěli k tomu, že vláda je stmelenější, Věci veřejné začaly být konstruktivní. Myslím, že stávka má své první výsledky a je třeba odborům poděkovat," pochvaloval si už ráno předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Gazdík (STAN). Jeho tým přišel přitom do sněmovny v červených tričkách s nápisem "Odpovědní pracují".

"To je velmi zábavné, naopak. Koaliční strany se probudily z letargie a začly brát naše požadavky vážně. Takže jsme velmi rádi," reagoval na Gazdíkovo prohlášení předseda Věcí veřejných Radek John a dodal: "S odbory jednáme nejvíc ze stran koalice, zřejmě i večer budeme jednat o zdravotnické reformě. Je třeba si vysvětlit, co je nezbytně nutné. Uděláme všechno pro to, abychom našli nějakou shodu."

"Premiér Petr Nečas (ODS) nechápe, co se v České republice děje. Je odtržený od reality a měl by pracovat na tom, aby se obnovil sociální dialog v zemi", uvedl na čtvrteční tiskové konferenci předseda největší opoziční strany Bohuslav Sobotka (ČSSD).

"Stávka, podle nás úspěšná, ukázala, že lidé jsou nespokojení a chtějí, aby na to vláda reagovala. Pokud se bude premiér nadále tvářit, že se nic neděje, že je dnešek běžným slunečným dnem, tak ve společnosti nervozita, nespokojenost a napětí poroste," varoval Sobotka.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) označil stávku za zbytečnou. Se slovy, že nejde o fotbalový zápas, se ale vyhnul hodnocení, jestli v ní uspěly spíš odbory nebo vláda. Právě před jeho rezort před polednem průvod stávkujících dorazil a on sám se musel čelit slovním útoků, strkanici a také spršce ovoce, vajec a zeleniny. "Vždyť se ani nikdo netrefil, co je to dneska za mládež," odbyl tento útok. Miroslav Kalousek (TOP 09) dodal, že vláda je ochotná dál diskutovat o parametrech reforem, ale nevymění je za program ČSSD.

"Obávám se, že v takových případech demonstranti diskreditují spíš sami sebe. Poklidný průběh je jim totiž vždy spíše k dobru, takové excesy ničemu moc nesvědčí," postavila se za Kalouska předsedkyně poslanců VV Karolína Peake. V hodnocení stávky se ale od koaličního partnera lišila.

"Řekla bych, že je to remíza. Mám pocit, že to, jak stávka proběhla celkem klidně, nezadává důvod k tomu, aby si kdokoli myslel, že je vítězem, nebo poraženým," zmínila Peake a dodala: "Vítězem může být jenom stát jako takový po té, co se ukáže, jestli jsou reformy připravené správně a jestli zafungují tak, jak všichni doufám, že fungovat budou."

Jednoznačnou podporu našli odboráři na levé části politického spektra. "Vítězem jsou ti, kteří organizují protest proti vládě. Klesla jí popularita pod 20 procent, podle některých výzkumů dokonce pod 10 procent," uvedl předseda KSČM Vojtěch Filip, aby připojil: "Vláda, která si neuvědomí, že s 10procentní podporou nemůže vládnout celé zemi, je vláda směšná." Kabinet podle něj nebere ohled na životní podmínky občanů.

Filipovo vyjádření kontrastuje s pohledem šéfky poslanců VV. "Myslím, že děláme, obzvlášť za Věci veřejné, maximum pro to, abychom právě reformní a legislativní kroky, které provádíme, maximálně konzultovali nejen s odbory, ale i s odbornou veřejností, které se konkrétní legislativa týká," řekla Mediafaxu. Vláda má podle ní čisté svědomí.

Peake také připomněla, že na žádost odborů bylo odložené schvalování zdravotní reformy z pátku na úterý. Měl by tak vzniknout větší časový prostor pro seznámení se s komplexním pozměňovacím návrhem.

Premiér Petr Nečas (ODS) chtěl před celkovým zhodnocením stávky počkat na odpolední špičku, kdy se budou lidé vracet z práce. Podle něj bylo ale dobře, protest proběhl místo pondělí až ve čtvrtek. "Všichni s tím počítali, z tohoto pohledu se ukazuje, že vláda použila žaloby a soud vydal předběžné opatření, protože tím umožnila všem subjektům i občanům se lépe připravit," konstatoval. Protest odborů však podle Nečase nesplnil očekávání odborářských bossů a stávka nepřinesla nic pozitivního pro tuto zemi.

Vláda, odbory a zaměstnavatelé se mají společně sejít v pondělí 21. června na řádném zasedání tripartity. Mimořádná schůze ve stejném složení proběhla ve středu, stávku v dopravě ale neodvrátila.

Stávka v dopravě zastavila na 24 hodin osobní i nákladní vlaky v Česku. Kromě železnice se omezila většina městské hromadné dopravy v Praze a Brně, symbolicky se ke stávce připojila i další větší města.

Odbory stávkou požadují stažení vládních reforem.

-Jan Kálal | MED

- Právník odborářů: Jaký je náš pohled na důchodovou reformu a proč jdeme stávkovat?

- Bude stávka proti stávce? Odboráři většinovou podporu nemají

- Stávka nemusí být vyhlašována tři pracovní dny předem

- Jaká stávka je odpovídající? Co lidem vadí a s čím souhlasí?

- Odboráři si zvykají vydírat. Stávka jen způsobí ztráty ve stovkách milionů

- Nečas: Vláda bude vymáhat škody po odborech do poslední koruny

- Nestihnete kvůli stávce v dopravě odlet na dovolenou? Máte smůlu!

- Kdy můžete dostat výpověď za účast na stávce

- Prezident vzkázal vládě: Řekněte stávkujícím nashledanou

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,450 23,630
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články