Jak je to s billboardy u dálnic doopravdy? Zmizí někdy?

6. 1. 2012 – 16:20 | Auto-moto | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Jak je to s billboardy u dálnic doopravdy? Zmizí někdy?
Novela zákona má mimo jiné řešit úplný zákaz umisťování reklamních zařízení podél komunikací mimo zastavěné území obcí | zdroj: NašePeníze.cz

V poslední době se šíří mnoho protichůdných informací ohledně reklamních zařízení podél dálnic a rychlostních komunikací. Jak je to s povolováním billboardů doopravdy?

Ministerstvo dopravy se rozhodlo uvést skutečnosti na pravou míru.

Obecná právní úprava reklam u pozemních komunikací

Reklamní zařízení podél pozemních komunikací řeší zákon č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích. Povolování či prodloužení těchto zařízení podléhá režimu zvláštního užívání komunikace dle § 25 a stavby v ochranném pásmu komunikace dle § 31. V případě dálnic a rychlostních silnic povoluje taková zařízení Ministerstvo dopravy po předchozím souhlasu Ministerstva vnitra.

Současný stav na dálnici D1

Na dálnicích a rychlostních komunikacích se nachází přibližně 2 200 reklamních zařízení. V roce 2010 zpracovalo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) audit, který byl zaměřen na soulad s normami a platnost povolení. Též se zkoumala i možnost ukončení nájemních smluv. V březnu téhož roku ŘSD dalo podnět na ministerstvo k odstranění 469 reklamních poutačů. Ty neodpovídaly normám pro dopravní značení. Na základě této skutečnosti si nechalo MD zpracovat analýzu týkající se možnosti odstranění těchto poutačů. Z té však vyplynula skutečnost, že nelze odstranit reklamní zařízení jen na základě nedostatků technickým norem. Z počtu 469 zařízení bylo vyhodnoceno jako skutečně závadných 25, u kterých MD prověřilo vlastníky a vyzvalo je k odstranění v případě, že neměli povolení podle zákona o pozemních komunikacích, popřípadě nedodržovali podmínky platného povolení.

Vypovídání stávajících nájemních smluv

V 90. letech docházelo k rapidnímu nárůstu počtu reklamních zařízení. Platnost byla často vydávána na dobu neomezenou. Také převážná část je umístěna na silničních pozemcích, kde je nutné mít uzavřenou smlouvu s vlastníkem dálnice nebo rychlostní komunikace. Vypovídání je tedy mj. závislé na tom, zda ŘSD má či nemá uzavřeny nájemní smlouvy. Úkolem ŘSD je jednoznačně zjistit, zda takovými smlouvami disponuje či ne. Ministr Pavel Dobeš jednoznačně říká: "Trvám na svém požadavku, aby podřízená složka již neuzavírala jakékoliv dodatky ke stávajícím smlouvám. Z pohledu ministerstva se jedná o nevýhodné smlouvy pro stát." Záležet bude tedy především na aktivním přístupu ŘSD. To si musí termíny pohlídat a smlouvy zavčasu vypovídat.

Budoucnost reklam u silnic a dálnic

Protože situace s reklamními zařízeními je neúnosná, jde ministerstvo v této oblasti koncepční cestou. Proto také připravilo novelu zákona o pozemních komunikacích. Ta má mimo jiné řešit úplný zákaz umisťování reklamních zařízení podél komunikací mimo zastavěné území obcí (v extravilánu). Tento krok doporučila také na svém 14. zasedání Rada vlády pro bezpečnost silničního provozu. V současné době je tato zásadní novela projednávána na půdě Poslanecké sněmovny. Pokud novela daného zákona projde beze změn, tak během pěti let od přijetí novely bude většina reklamních zařízení podél silnic odstraněna.

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články