Jak jsou na tom čeští penzisté ve srovnání s okolními zeměmi?

18. 4. 2012 – 19:43 | Penze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Jak jsou na tom čeští penzisté ve srovnání s okolními zeměmi?
Pětina obyvatel jsou penzisté, za "pár" let jich bude víc než třetina | zdroj: NašePeníze.cz

Počet lidí v důchodovém věku se v České republice do roku 2065 zvýší ze současných 22 na 35 procent, to představuje nárůst o 37 procent.

„Na konci roku 2011 žilo v České republice 2,3 milionu starobních důchodců, na každého z nich připadalo 2,15 poplatníka sociálního pojištění,“ uvádí zpráva kterou si nechala vypracovat jedna z bank a upozorňuje, že Česká republika patří ve světovém srovnání k národům s podprůměrnou solidaritou vůči starší generaci. Průměrný důchod v rámci OECD totiž činí 57 procent průměrné mzdy, v ČR odpovídá jen její polovině.

Výdaje penzistů v ČR však podle šetření nejsou v Česku o nic menší, než výdaje jejich ekonomicky aktivních spoluobčanů. „Domácnosti lidí nad 55 let jsou sice o něco menší a jsou méně vybavené zejména technickými vymoženostmi, ale náklady v souvislosti s bydlením a potravinami jsou obdobné jako u zbytku populace. Tyto náklady v poměru k příjmům tvoří v celkovém rodinném rozpočtu seniorů 51 procent výdajů, zatímco průměr dosahuje necelých 40 procent,“ vysvětluje Dušan Quis, generální ředitel obchodu ING Životní pojišťovna ČR/SK. Podle jeho slov vydají penzisté za některé položky dokonce více. Jedná se především o léky, které lidé nad 55 let užívají více než dvakrát častěji oproti celkové populaci.

V důchodu se rapidně snižuje finanční příjem a tomu je nutné přizpůsobit životní styl. Lidé nad 55 let například podle studie nakupují zboží občasné spotřeby, zejména značkové, mnohem méně, než je průměr populace. Zároveň u nich jednoznačně vítězí cena nad kvalitou.

Kurzy

Kurzovní lístek: 23.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,260
USD 23,500 23,680
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články