Jak má vypadat důchod podle expertů? Určitě ne povinné spoření do fondů

15. 2. 2011 – 12:01 | Penze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Jak má vypadat důchod podle expertů? Určitě ne povinné spoření do fondů
Česká republika by euro podle odborníků přijmout měla, ale až později, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Většina expertů z řad nositelů titulu CFA (Chartered Financial Analyst) za nejlepší princip penzijní reformy považuje zachování průběžného systému a zároveň motivaci k dobrovolnému spoření v soukromém pilíři.

"Za nejvhodnější princip státního penzijního systému respondenti považují situaci, kdy by stát vedle průběžného pilíře motivoval k nepovinnému spoření v pilíři soukromém," stojí ve výsledcích průzkumu. Kladně se pro tuto možnost vyjádřilo přes 80 procent respondentů.

Naopak nesouhlas vyvolala možnost povinného spoření. S takovým modelem by souhlasilo necelých 45 procent dotázaných. Nejnižší popularitě se těší možnost zrušení penzijního systému, kterou by preferovalo necelých pět procent dotázaných.

 

TIP: Video: Je vám víc jak čtyřicet? Pak se vás důchodová reforma netýká

 

Jednoznačná shoda nepanuje v očekávání výsledné podoby penzijní reformy. Nejčastěji se objevil názor, že budou schválené buď nesnížené odvody do veřejného pilíře s dobrovolnými odvody z příjmů se státní podporou do soukromého pilíře, nebo snížené odvody do veřejného pilíře a povinné odvody do soukromého pilíře.

Průzkum se týkal i budoucnosti eura. Necelých 40 procent dotázaných se domnívá, že eurozóna zůstane zachována a bude přijímat nové členy. Zánik společné evropské měny předvídá jen necelých 10 procent respondentů.

 

________________________________________________________________

Spočítejte si:

- Starobní důchod od státu (podle současných pravidel)

- Kolik si naspoříte na stáří: Penzijní připojištění
________________________________________________________________

 

Necelých 40 procent dotázaných se domnívá, že současná vláda v horizontu dalších tří let nestanoví datum přijetí společné evropské měny. Naprosté minimum soudí, že vláda na základě požadavku prezidenta Václava Klause vyjedná pro ČR výjimku z přijetí eura.

Česká republika by euro podle odborníků přijmout měla, ale až později. Většina dotázaných odpověděla, že euro bychom měli přijmout až kolem roku 2020. Zhruba 20 procent dotázaných přijetí eura jednoznačně odmítlo.

Zároveň ovšem odborníci nedoporučují spoření na důchod v eurech. Přes 40 procent dotázaných lidem tuto variantu nedoporučilo. Naopak doporučení tohoto postupu přišlo od asi 30 procent dotázaných.

-Jiří Táborský | MED

Kam dál?

- Stát loni vyplácel důchod dvěma a čtvrt milionu lidí. Jak vysoké byly?

- Lidé s nadstandarními příjmy budou mít nižší důchod než nyní

- Nečas: Živnostníci by mohli mít vlastní důchodový systém

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články