Jak na předražené bydlení? Lék je na světě

31. 5. 2018 – 17:52 | Bydlení | red | Diskuze:

Jak na předražené bydlení? Lék je na světě
Ilustrační foto: bytový dům | zdroj: Moravostav.cz

Ceny nemovitostí i nájemného rostou. Pro stále více lidí se bydlení stává nedostupným. Lidovci se proto rozhodli umravnit trh s nemovitostmi. V pátek na tiskové konferenci ve sněmovně představili řešení na předražené bydlení. Z nevyužitých nemovitostí by měl byty vybudovat stát a města.

Přestože se bytová výstavba pomalu rozjíždí, Česko se stále potýká s nedostatkem bytů a jejich cena letí vzhůru. Podobné je to i s nájemným bydlením. Situace na trhu s bydlením je podle předsedy KDU-ČSL Jana Bartoška kritická a pro hodně lidí je bydlení nedosažitelné. Na trhu podle něj chybí 30 až 50 tisíc bytů, po kterých je poptávka.

Stavět budou obce

Zatímco koaliční dohoda mezi hnutím ANO a ČSSD se bydlením příliš nezabývá, lidovci se rozhodli oživit návrh dostupného bydlení. Jejich návrh počítá s využitím obecního majetku a pozemků, jako jsou například obecní domy či staré továrny. Ty podle lidovců často kupují developeři za pár korun a budují předražené byty.

„Rozhodli jsme se, že v podstatě umravníme trh s nemovitostmi, protože to, co se děje, je špatné. Bydlení se stává pro řadu lidí naprosto nedostupné. Proto chceme po městech a obcích, aby se vybudovali obecní byty,” uvedl Jan Bartošek.

Stát podle lidovců zhodnotí nepotřebný majetek, zaměstná stavební firmy, vybere více na DPH a hlavně rodiny, mladí lidé i senioři budou mít kde bydlet a zaplatí třeba o celou třetinu méně na výdajích.

Z návrhu zřejmě nebudou mít radost developeři ani banky. „Je to jednoduché, když se z celého systému odstraní banky a developeři, tak v ten moment se cena nájmu sníží zhruba o 40 procent, to znamená, že z deseti tisíc se rázem stane šest tisíc korun,” vysvětlil předseda lidovců.

Řešení do šesti měsíců

Nová legislativa podle lidovců není potřeba. „V praxi jde o to, že se upraví Státní fond rozvoje bydlení,” uvedl Jan Bartošek. Stavět by se podle něj mohlo začít do šesti měsíců.

Prostředky až do výše 50 miliard korun na stavbu obecních bytů chtějí lidovci získat od Evropské investiční banky (EIB), která může u půjčky garantovat nižší než komerční úrokovou sazbu na dlouhou dobu. Peníze by pak od státu putovaly obcím.

Půjčka od EIB by se splácela nájemným. „Já tomu říkám Marshallův plán pro města a obce, protože stát obcím ty peníze půjčí za nula nic. Obce to potom budou státu vracet přes nájemné; to tedy znamená, že se obce nezadluží, stát také ne a na konci zůstanou byty ve vlastnictví obce nebo v privátním vlastnictví lidí, kteří tam žijí,” popsal postup Jan Bartošek. V úvahu totiž připadá i možnost, že by nájemníci mohli byt po letech odkoupit za zůstatkovou cenu.

-Jana Zámečníková | Více na Hypoindex.cz
Zdroje:
Hypoindex.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,240 25,360
USD 23,400 23,580
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články