Jak poznat dobrého realitního makléře? Další okradl klienty

23. 4. 2013 – 20:16 | Auto-moto | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Jak poznat dobrého realitního makléře? Další okradl klienty
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Realitní makléř z Karlovarska zpronevěřil 1,3 milionu korun, oproti H-systému nebo advokátovi, který si nechal kolem 50 milionů korun je to sice menší částka, ale další lidé se stali oběťmi podvodníka. Jak tedy poznáte správného realitního makléře? A na co byste si měli při prodeji či nákupu nemovitosti dát pozor?

Včera médii proběhla zpráva, že realitní makléř z Bečova nad Teplou na Karlovarsku, který si pro svou vlastní potřebu nechal celkem 1,3 milionu korun patřící klientům, byl obviněn ze zpronevěry.

„Podle vyšetřování muž v jednom případě převzal od zájemce zálohu a následně doplatek na koupi nemovitosti a pozemku, ve druhém případě pak měl převzít peníze ve spojitosti s dražbou v rámci insolvenčního řízení,“ řekl mluvčí karlovarské policie Pavel Valenta.
Makléř by nikdy neměl dostávat peníze přímo od klienta

Mezi realitními makléři se bohužel najdou podvodníci. Tuto práci totiž může v podstatě vykonávat každý, kdo si obstará živnostenský list. Klienty mělo zarazit, že realitní makléř chtěl peníze přímo od nich na vlastní účet.

„Na jakékoli finanční transakce spojené s platbou za nemovitost je nezbytné využít advokátní či bankovní úschovy peněz. Rozhodně bych nedoporučoval převod peněz přímo na účet realitního makléře. Vždy totiž může hrozit selhání lidského faktoru. Největší riziko pak může přirozeně nastat u malých realitních kanceláří. V případě zavedené velké kanceláře je reputační riziko tak veliké, že by si makléř podobnou věc nedovolil. Navíc, tyto kanceláře mají zavedené vlastní bezpečnostní opatření, které jsou povinny dodržovat,“ komentuje situaci Hanuš Němeček, výkonný ředitel RE/MAX.

Realitní makléř musí mít přehled

Než půjdete za realitním makléřem s tím, že chcete prodat nebo koupit nemovitost, raději si sami orientačně zjistěte, jak se pohybují ceny domů či bytů. Pokud vám bude makléř tvrdit něco, co nebude schopen osvětlit, nebo vy budete vědět, že není pravdou, tak s ním prostě obchod neuzavírejte.

„Dobrý makléř, který se vyzná v oboru, je dobrý obchodník a má dostatek informací a zkušeností, se určitě uchytí třeba i samostatně, ale rozhodně je lepší, když má za sebou zkušenou a zavedenou realitku. Jednodušší to je pak třeba při poskytování právního servisu, nebo i při řešení nestandardních situací,“ komentoval Milan Zavadil z M&M reality.

Makléř by měl znát například rozměry kupovaného bytu, jak vysoké jsou zálohy na služby, zda náhodou není byt v exekuci nebo s ním náhodou nesouvisí věcné břemeno. Také by se měl umět chovat. Vy jste zákazník, takže neomalené chování si nenechte líbit.

O ceně s majiteli nemluvte

Pokud člověk prodává či kupuje byt, setká se leckdy s opravdovými perličkami. „Makléř nám řekl, že se s majiteli bytu, ke kterým jsme přišli na prohlídku, nemáme bavit o ceně. Razilo nás to, ale moc jsme to neřešili,“ vypráví třicetiletá Markéta z Prahy. Nemovitost Markéta nakonec nekoupila, našla totiž ten samý byt v nabídce jiné realitní kanceláře dokonce o 200 tisíc korun levnější.

-Monika Hrušová | Více na Hypoindex.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články