Jak šetřit náklady na bydlení? Zateplení a vlastní výroba energie!

3. 4. 2009 – 1:30 | Energie | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Jak šetřit náklady na bydlení? Zateplení a vlastní výroba energie!
Foto:sxc | zdroj: NašePeníze.cz

Ekologická a energeticky úsporná řešení vzhledem k pokračujícímu růstu výdajů za energie volí při pořizování nového bydlení či úpravách toho stávajícího stále větší množství lidí. Ačkoliv si veřejnost stále více uvědomuje nutnost investic do ekologických opatření, mnozí lidé jsou dosud přesvědčeni, že k životnímu prostředí šetrné technologie a produkty jsou sice obecně prospěšné, ale velmi nákladné a proto pro ně nevýhodné. Opak je pravdou. Celá řada ekologických opatření v novostavbě či renovaci není významně dražší, než jiná řešení. A s ohledem na rostoucí ceny energií přinášejí významné úspory a ve srovnání s neúspornými variantami tedy finanční zisk.


- ČR prodala emisní povolenky Japonsku, peníze jdou na ekologii
- Američané mění životní styl, staví menší a úspornější domy
- ČEZ nabídne pro rok 2010 o 15 pct levnější elektřinu než letos
- Firmy mohou získat na úsporu energií dvě miliardy korun

Za prioritu ve smyslu úspor v domácnostech je obvykle považována úspora tepelné energie a možnost výroby vlastní energie. Úniku tepla z vašeho obydlí může napomoci například tepelná izolace stěn, která přinese úsporu až 62 % energie, zateplení střechy s úsporou až 10 % energie nebo pořízení kvalitních oken (úspora až 20 %). Mezi úspory, které umožňují uspořit či efektivně vyrobit energii, můžeme zařadit také tepelná čerpadla, solární kolektory pro přímý nebo nepřímý ohřev kapaliny či vzduchu nebo fotovoltaické panely na přeměnu světla na elektrickou energii.

Při výběru opatření je přitom dobré mít na paměti, že dílčí úspory energie často představují významné snížení výdajů domácnosti, ale největšího efektu se dá dosáhnout vhodnou kombinací více opatření. Základem úsporného řešení je především kvalifikované poradenství.

Čím dříve plánovaná úsporná opatření zrealizujete, tím dříve se vám investice vrátí.


Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,310
USD 23,380 23,480
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články