Jak si stojí penzijní připojištění po reformě?

27. 2. 2014 – 22:31 | Penze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Jak si stojí penzijní připojištění po reformě?
Transformované fondy jsou svým zaměřením konzervativní investice. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Jedním z důležitých kroků penzijní reformy, která proběhla v roce 2013, byla úprava penzijního připojištění. Ta na rozdíl od projektu II. pilíře, který s novou vládou míří ke svému zániku, přetrvává a stává se zajímavou investiční příležitostí pro více než pět milionů lidí, kteří jsou účastníky penzijního připojištění.

Podstata úpravy spočívá v přeměně penzijních fondů na penzijní společnosti, které spravují dva typy penzijních fondů. Takzvaný transformovaný fond, kam jsou převedení všichni účastníci se „starým“ penzijním připojištěním, a účastnické fondy, kam tito účastníci mohou přejít a kam také vstupují všichni noví klienti od roku 2013.

Podstatným rozdílem mezi těmito fondy je způsob zhodnocování prostředků. Transformovaný fond je zavázán dodržovat pravidlo nenulového zhodnocení každý rok. To mu dává jen velmi omezené možnosti, kam peníze svých účastníků investovat. Naopak účastnické fondy mohou volit různé strategie, a to od těch velmi podobných výše uvedené až po dynamické, které jsou obdobné investicím například do akciových podílových fondů.

Transformované fondy jsou svým zaměřením konzervativní investice. Konzervativní investice při investičním horizontu delším než deset let nedávají žádný smysl. Nic moc na tom nemění ani státní příspěvek. Některé penzijní fondy udržují část svého portfolia v akciích, i když malou. I tento malý akciový podíl dokázal v roce 2013 udělat u některých fondů pěkné zhodnocení. Prozatím neznáme konečné zhodnocení za rok 2013, protože nejsou známy roční hospodářské výsledky. Máme k dispozici pouze výsledky za 3. čtvrtletí, proto musíme konečná čísla zatím pouze odhadovat.

Odhad výnosů transformovaných fondů:


Účastnické fondy mají mnohem větší volnost v investiční politice a jsou skutečně velmi vhodným nástrojem při řešení otázky penze. Dynamická akciová investice se státním příspěvkem, s možností příspěvku zaměstnavatele a s možným daňovým odpočtem, je zkrátka výborný investiční nástroj. Účastnické fondy jsou na počátku svého života a některé penzijní společnosti jednoznačně podcenily situaci. Nechaly prostředky fondu ležet na bankovních účtech s alibistickým odůvodněním, že tak malé částky není efektivní na kapitálovém trhu investovat. Penzijní společnosti, které nelenily a prostředky investovaly v souladu se svou investiční strategií, tedy do akcií, mohou nyní ukázat nádherná čísla.
 

 

Autor: Jan Macek, analytik Swiss Life Select

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články