Jak si zvýšit životní úroveň v předčasném důchodu

9. 8. 2015 – 19:48 | Penze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Jak si zvýšit životní úroveň v předčasném důchodu
V prvním čtvrtletí roku 2015 odešlo do předčasného důchodu 7 975 občanů, do řádného starobního důchodu potom 12 952 občanů. Z žádostí o starobní důchod bylo tedy 38 % žádostí o finančně méně výhodný předčasný důchod. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Do předčasného důchodu odchází rok od roku více lidí. Předčasný důchod je značně nižší než řádný důchod a výdělek je omezen. Pronájem nemovitosti je pro předčasné důchodce ideálním finančním řešením. Proč?

V prvním čtvrtletí roku 2015 odešlo do předčasného důchodu 7 975 občanů, do řádného starobního důchodu potom 12 952 občanů. Z žádostí o starobní důchod bylo tedy 38 % žádostí o finančně méně výhodný předčasný důchod. Všechny důvody pro odchod do předčasného důchodu souvisí s prodlužujícím se důchodovým věkem.

Dnešní žadatelé o důchod odcházejí do důchodu později o několik let než jejich rodiče. Z důvodu vyššího věku odchodu do řádného důchodu má více občanů zdravotní problémy, jsou nezaměstnaní nebo si chtějí užít aktivní penzi, dokud mají ještě dost sil, i za cenu nižšího důchodu.

Předčasný důchod je nižší

Při odchodu do předčasného důchodu je nutné počítat trvale s nižším důchodem. Přitom platí, že čím dříve se do předčasného důchodu odejde, tím nižší bude mít měsíční důchod. Krácení se provádí za každých 90 dní předčasnosti.

Do předčasného důchodu je možné odejít 3 roky před dosažením řádného důchodového věku. Občané mající důchodový věk vyšší než 63 let mohou odejít do předčasného nejdříve v 60 letech, nejdříve bude možné odejít do předčasného důchodu dle současné legislativy o 5 let.

Průměrný starobní důchod lidí, kteří odešli do řádného starobního důchodu v roce 2014, činil 12 464 Kč. Průměrný předčasný důchod při odchodu do předčasné penze v roce 2014 byl 10 411 Kč. Průměrný předčasný důchod přiznaný v roce 2014 tedy dosahoval 83,5 % průměrného starobního důchodu.

V předčasném důchodu je možné pronajímat nemovitost

Předčasní důchodci nemohou mít až do dosažení řádného důchodového věku příjem, který by zakládal účast na nemocenském pojištění. Nelze tedy pracovat na standardní pracovní smlouvu. Možností je např. přivýdělek na dohodu o provedení práce s měsíční odměnou 10 000 Kč a méně. Vlastní samostatná výdělečná činnost je velmi omezena.

Předčasní důchodci však mohou mít libovolně vysoký příjem z pronájmu nemovitosti. Příjem z pronájmu dle § 9 zákona o dani z příjmu totiž nepodléhá odvodům na sociálním pojištění ani zdravotním pojištění. Z příjmu z pronájmu se platí pouze daň z příjmu fyzických osob. Z inkasovaného příjmu z pronájmu nevyplývají žádné povinnosti vůči místně příslušné OSSZ a zdravotní pojišťovně. Příjem z pronájmu je tedy pro předčasné důchodce ideálním zdrojem příjmů, který zvyšuje životní úroveň v penzi, která je nižší než při odchodu do řádného důchodu.

-Petr Gola | Více na Investujeme.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,290
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články