Jak vám praxe zvýší plat? Až o 30 procent!

21. 9. 2012 – 17:41 | Práce | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Jak vám praxe zvýší plat? Až o 30 procent!
S dvouletou praxí je podle informací rozdíl v platu proti původnímu platu nejvyšší na pozicích obchodních ředitelů. Už po dvouleté praxi mají průměrný měsíční plat ve srovnání s nástupním platem o 51 procent vyšší. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Téměř o třetinu může zvýšit plat zaměstnanců v Česku praxe. Průměrná nástupní mzda v České republice je 22 716 korun, její růst se díky praxi zastaví po 10 letech, kdy lidé v průměru vydělávají o 28 procent více, uvedl ve čtvrtek jeden z tuzemských pracovních serverů.

"Nástupní plat firmy přehodnocují často po skončení zkušební doby, po odpracování prvního roku nebo po dvou letech od nástupu do zaměstnání. Po dvou letech od nástupu do práce je plat lidí v průměru o 13 procent vyšší," uvedla PR manažerka pracovního portálu Lucia Burianová s tím, že po pěti letech mají zaměstnanci plat zhruba o 25 procent vyšší, než při svém nástupu a po odpracování šesti až deseti let se finanční ohodnocení zvedne o 28 procent. "Plat lidí, kteří odpracovali více než deset let, je však proti lidem s kratší praxí nižší," upozornila Burianová.

S dvouletou praxí je podle informací portálu rozdíl v platu proti původnímu platu nejvyšší na pozicích obchodních ředitelů. Už po dvouleté praxi mají průměrný měsíční plat ve srovnání s nástupním platem o 51 procent vyšší. Druhý nejvýraznější skok ve výši platu po odpracování prvních dvou let je na pozici správce informačního systému, kde průměrná měsíčná mzda do dvou let stoupne o 28 procent. O necelou čtvrtinu mají platy díky praxi vyšší lidé na pozicích monitor klinických studií a privátní bankéř.

"Zvyšování platu často souvisí se změnou zaměstnavatele, kde člověk, který si hledá nové zaměstnání, očekává od nové práce také vyšší ohodnocení. Lidé se šestiletou až desetiletou praxí často strávili v jedné firmě delší období a možností na zvýšení platu měli méně," řekl Lubomír Valenta, manažer průzkumu Platy.cz pro Českou republiku.

S praxí šest až deset let mají nejvýrazněji vyšší plat lidé na pozicích lékař, finanční analytik a account manager, kde jsou platy proti nástupním platům vyšší o více než polovinu.

Podle informací Českého statistického úřadu se hrubá měsíční mzda v ČR během druhého čtvrtletí letošního roku se zvýšila proti stejnému období předchozího roku na 24 626 korun (+2,3 procenta). Reálně však mzdy poklesly o 1,1 procenta.

Tabulka průměrných platů podle počtu odpracovaných let

Délka praxe Hrubý měsíční plat (v korunách) Rozdíl v platech podle let praxe (v procentech)
méně než 1 rok 22 716 -
1 až 2 roky 25 602 13
3 až 5 let 28 424 25
6 až 10 let 28 995 28
více než 10 let 25 574 13

Zdroj: Profesia.cz

Jan Soukup | MED

Nejlépe placené obory

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,550 23,730
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články