Jak vrátit auto autobazaru? Jak se bránit když je auto vadné?

17. 1. 2013 – 0:04 | Auto-moto | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Jak vrátit auto autobazaru? Jak se bránit když je auto vadné?
Jestli prodejce žádosti nevyhoví, obraťte se na advokáta, nechte si zpracovat znalecký posudek a podejte žalobu. Jiná možnost není. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Co dělat když koupený vůz po pár týdnech nejede? Pokud měl vůz nějakou skrytou vadu, o níž jste během koupě nevěděli, máte právo vůz reklamovat. Jak se v takovém případě zachovat a na co si dát pozor při uzavírání smlouvy, vám poradí Tomáš Svoboda z jednoho z tuzemských autobazarů.

Odstoupit od kupní smlouvy lze pouze v případě, že zakoupený použitý vůz má vadu právní povahy, trvale způsobující nemožnost vůz používat k účelu, pro něž byl zakoupen. Stejně tak máte právo odstoupit od kupní smlouvy, pokud se prodávajícímu nepodaří odstranit vadu do 30 dnů od přijetí reklamace. Taková vada použitého vozu se bere jako vada neodstranitelná.

Při nákupu použitého vozu se s nějakými závadami musí počítat. Minimálně se projeví opotřebení extrémně namáhaných součástek, ale u starších vozů se mohou objevit i závažnější závady, které si vynutí drahé opravy.

Na technický stav použitého vozu neexistuje záruka, pokud jí prodávající dobrovolně neposkytne. Existuje jen odpovědnost prodávajícího za vady vozu, které prokazatelně existují na voze v okamžiku prodeje a kupující na ně nebyl prodávajícím upozorněn. Za takové vady se dále nepovažují vady zjevné, či vady způsobené běžným předchozím používáním vozu.

Obecně je taková odpovědnost 24 měsíců, ale lze smluvně zkrátit na 12 měsíců. V té době je možno vytknout prodávajícímu vady předmětu koupě. Teď jde ale o to, jestli je jejich vytknutí oprávněné či nikoliv. Jakmile dojde k vadě do 6 měsíců od převzetí vozu, zákon stanoví vyvratitelnou domněnku o existenci vady v okamžiku prodeje, pokud prodávající neprokáže opak. Přeloženo do srozumitelného jazyka - pokud prodávající neprokáže, že vada na voze v okamžiku prodeje neexistovala, tak se bere taková vada jako v okamžiku prodeje existující a prodávající musí takovou vadu na své náklady odstranit, nebo poskytnout přiměřenou slevu.

Nejedná se ale o důvod k odstoupení od kupní smlouvy, protože každá vada je opravitelná. Karoserie ze dvou půlek je spíše právní vadou, protože odstranit takovou vadu lze pouze její výměnou a dochází ke změně VIN vozu - tedy se de facto jedná o jiný vůz. Všechny další díly vozu jsou výměnné.

Po uplynutí 6 měsíců prokazuje již kupující, že taková vada v okamžiku prodeje existovala, což prokazuje velmi obtížně, již z toho důvodu, že vytknout prodávajícímu vadu musí kupující ihned po zjištění vady, tedy bez zbytečného odkladu.

Jistotou je kvalitní autobazar

Podvodníci, kteří prodávají vozy s různými závadami, znají spoustu triků, jak ve smlouvě ošetřit, aby zákazník koupený vůz nemohl vrátit. Kdo chce mít jistotu koupě automobilu bez skrytých vad, měl by se obrátit na kvalitní autobazar.

„Kvalitní autobazar musí za stav nabízených vozů ručit. Rozsah garancí se ale může měnit od vrácení peněz až po výměnu vozu. Vybírejte tedy podle toho, který z autobazarů vám nabídne garance největší,“ radí Tomáš Svoboda.

Pročtěte si smlouvu

Pokud kupujete vůz v menším autobazaru nebo dokonce od překupníka nebo soukromého majitele, je na místě mnohem větší opatrnost. Pokud se totiž u vozu projeví nějaká závada, budete muset pro uznání reklamace dokázat, že prodejce vám o závadách neřekl. A to není vždy tak jednoduché, jak by se mohlo zdát.

V kupních smlouvách se totiž často objevují věty typu: "stav odpovídá stáří vozidla" nebo "kupující byl podrobně seznámen se stavem vozu". Jak je ve smlouvě taková formulace, trvejte na tom, že ve smlouvě chcete mít uvedené jmenovitě všechny závady, které si vynucují nějakou opravu.

„Totéž platí při nákupu vozu po havárii – požadujte fotografie z pojišťovny a zprávu ze servisu s kompletním seznamem závad a oprav,“ upozorňuje Svoboda.

Při rozporu s kupní smlouvou máte nárok na bezplatné uvedení věci do stavu odpovídajícího kupní smlouvě nebo výměnu věci za bez vady. U vad, které se projeví do šesti měsíců od převzetí věci, stanoví zákon vyvratitelnou domněnku o existenci vady v okamžiku prodeje, pokud prodávající neprokáže opak. Náklady z takto podané reklamace nese také prodávající.

Vybraný vůz v bazaru nenechávejte

Pokud tedy v autoservisu najdou na vašem vozu do půl roku od jeho koupě nějakou skrytou vadu, na kterou vás prodávající neupozornil, nechte si od servisního střediska vypracovat odborný posudek. Podle zákona máte právo na přiměřenou slevu z ceny automobilu, či na bezplatnou opravu, záleží na tom, co je pro vás výhodnější. Odstoupit od smlouvy a požadovat vrácení peněz jde až ve chvíli, kdy jsou vady neodstranitelné či právní povahy .

Vše musíte podávat písemně. Dopis musí obsahovat: datum koupě, popis koupeného automobilu, výrobní číslo, popis závad a informaci že automobil je nezpůsobilý provozu a z tohoto důvodu odstupujete od kupní smlouvy. Dopis posílejte doporučeně. Pokud ho budete předávat osobně, nechte si potvrdit jeho převzetí.

Jestli prodejce žádosti nevyhoví, obraťte se na advokáta, nechte si zpracovat znalecký posudek a podejte žalobu. Jiná možnost není.

U kvalitních autobazarů se podobným problémům vyhnete. Mají totiž obvykle k dispozici vlastní servis, který případné skryté vady bezplatně opraví. Některé z nich dokonce garantují bezplatnou výměnu vozu zdarma a bez udání důvodů.

Pokud se navzdory zbytečnému riziku rozhodnete koupit vůz v malém autobazaru nebo od překupníka, je tu na závěr jedna dobrá rad – po zaplacení v novém voze hned odjeďte. Někteří podvodníci totiž pod různými záminkami přesvědčují nové majitele, aby vůz nechali v autobazaru do druhého dne. V noci jim pak vyměňují nové díly za staré. Ty pak kolují v dalších ukázkových vozech. Prodejce díky takovému systému prodá i auta, která by se starými díly v motoru byla neprodejná.

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články