Jak vyřešit problémy kolem strany Věci veřejné? Politologové radí Petru Nečasovi

9. 4. 2011 – 16:04 | Politika | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Jak vyřešit problémy kolem strany Věci veřejné? Politologové radí Petru Nečasovi
Nečas musí mít své kroky dobře promyšlené, jinak tvrdě hazarduje, míní politologové, Foto: ODS | zdroj: NašePeníze.cz

V době polorozpadu nejmenší vládní strany Věci veřejné se zvyšují nároky i na samotného premiéra Petra Nečase. Agentura mediafax proto položila otázku několika politologům co by Nečasovi doporučili. Hlavně opatrnost zní rady.

Jednání premiéra Petra Nečase (ODS) musí být v současné koaliční krizi velmi dobře vykalkulované. Je pravděpodobné, že jeho radikální výroky přišly až ve chvíli, kdy má zajištěnou podporu části poslanců Věcí veřejných (VV), uvedla v sobotu pro agenturu Mediafax politoložka Vladimíra Dvořáková.

"Premiérovo jednání by bylo velkým hazardem, pokud by neměl alespoň částečně zajištěnou podporu některých poslanců Věcí veřejných," informovovala Dvořáková. Premiér v pátek večer po jednání koaličních stran oznámil, že ve vládě mají skončit kromě ministra Víta Bárty ještě dva další členové Věcí veřejných, ministr vnitra Radek John a šéf školství Josef Dobeš.

Podle politologa Jířího Pehe poslanecký klub VV urážku v podobě "vyhození" formálního předsedy strany Radka Johna nepřijme a pravděpodobně vypoví koaliční smlouvu. "Mnoho mladých politiků, kteří nyní sedí v poslaneckých lavicích za Věci veřejné, nebudou chtít ukončit svoji politickou kariéru kvůli jednání pana Bárty, a tak je možné, že se buď přidají k TOP 09 a ODS, nebo budou podporovat vládu jako nezávislí," doplnil politolog. "Nastala vládní krize, kterou musí premiér nějakým způsobem řešit. Uvědomuje si, i když měla vládní koalice 118 poslanců, nedařilo se jí prosazovat potřebné reformy díky vnitřnímu rozkolu Věcí věřených," uvedl politolog Jiří Pehe.

Budoucnost vlády je velmi nejasná. " Pokud Věci veřejné vypoví koaliční smlouvu, musí si premiér zajistit podporu minimálně sedmi poslanců, aby současnou vládu udržel," říká Dvořáková. ODS a TOP 09 mají dohromady 94 křesel. Poslanecký klub Věcí veřejných tvoří po vyloučení Kristýny Kočí, Stanislava Humla a Jaroslava Škárky 21 členů. To znamená, že i za případné podpory těchto tří poslanců, by premiér musel přesvědčit alespoň čtyři poslance z Věcí veřejných, nebo některé zástupce z opozičních stran.

-František Bužek | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,520 23,700
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články