Jak zabezpečit domácnost před odjezdem na dovolenou

3. 6. 2009 – 8:26 | Životní styl | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Jak zabezpečit domácnost před odjezdem na dovolenou
Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Doba letních dovolených se nezadržitelně blíží. Aby váš návrat neznamenal nemilé překvapení v podobě vybíleného bytu, doporučujeme dodržet několik jednoduchých pravidel.


Letní měsíce jsou z hlediska vloupání do obydlí nejrizikovějším obdobím roku. Velká část lidí v tomto čase tráví dovolenou a domy a byty bývají často nezabezpečené a bez dohledu. K nejvíce vloupáním dochází dlouhodobě ve Středočeském kraji, k největším škodám v Praze. Naopak dlouhodobě dochází k nejmenšímu počtu vloupání v Jihočeském kraji.

- Největší riziko vloupání hrozí obyvatelům Prahy, Kladna a Teplic
- Dovolená v zahraničí se prodražuje, Česko je stále levné

Desatero správného postupu před odjezdem na dovolenou


1.    řádně zamkněte a ujistěte se, že jsou všechna okna zavřená a zabezpečená
Zní to sice jako banalita, ale velmi často se setkáváme s tím, že zejména u kratších dovolených či jen víkendových odjezdech se ve shonu zapomene dovřít okno v některém z pokojů. Stejný problém mohou představovat nedovřené dveře na balkon.

2.    používejte vhodný bezpečnostní zámek
Kvalitní zámek dokáže mnoho nenechavců odradit. Naopak běžný zámek, který není těžké překonat, je velmi vítaným pomocníkem každého zloděje.

3.    neupozorňujte zbytečně na svoji nepřítomnost okolí
Je jedno, zda se chystáte na třídenní výlet nebo měsíční dovolenou. Před odjezdem však není dobré upozorňovat všechny ze sousedství, že nyní několik dní doma nebudete.

4.    při odjezdu na dovolenou požádejte přátele, aby v době vaší nepřítomnosti na domácnost dohlédli
Zvláště při delší dovolené doporučujeme požádat známé či kamarády, kteří se u vás doma čas od času zastaví a zkontrolují, zda je vše v pořádku.

5.    nechte si vybírat poštovní schránku
Přecpaná poštovní schránka je jasným signálem, že obyvatelé domu jsou dostatečně daleko. Požádejte souseda nebo kamaráda, aby vám pravidelně vybíral poštu.

6.    cenné předměty zbytečně nevystavujte
Pokud zrovna nebydlíte v šestém patře panelového domu není dobré, aby každý kolemjdoucí pohledem do okna viděl obrovskou plazmovou televizi a drahou sedačku. Stejně tak není dobré nechat šperky a další cennosti na dobře viditelných místech. Jednak přitahují zbytečnou pozornost a současně jsou velkým lákadlem pro zloděje.

7.    udržujte prostor před domem – dobré osvětlení a prostříhané keře mohou zloděje od pokusu odradit
Rozbité osvětlení před domem poskytne zlodějům vítané přítmí stejně jako zastíněný pohled do domu. Naopak otevřené prostranství a dobře osvětlený vstup leckoho dovedou odradit.

8.    nenechávejte věci volně na balkoně
Velmi často se bohužel setkáváme s krádeží jízdních kol a dalších předmětů z balkónů. Takové odcizení je  snadné a zloděj se nemusí ani násilně dostávat přes vstupní dveře. Pokud už nemáte možnost umístit kola v jiných prostorech, doporučujeme používat zámek, který u velké části takových pokusů dovede jednoduše zabránit. 

9.    připravte si soupis cenností a nechte si domácnost pojistit
Pokud už se taková nepříjemnost stane, vhodné pojištění stejně jako soupis majetku a vybavení domácnosti vám pomohou zmírnit následky.


10.    doporučujeme v bytě instalovat elektronické zařízení, které umožňuje v nepravidelných časech zapínat světla nebo rádio a tak udržovat zdání, že byt je obydlen

Občasně rozsvícené světla či zapnutí rádia vyvolává dojem, že se v domácnosti stále někdo pohybuje. Jedná se o velmi vhodné preventivní opatření.

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,300
USD 23,290 23,470
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články