Jak zažádat o příspěvek na bydlení

13. 5. 2012 – 20:07 | Bydlení | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Jak zažádat o příspěvek na bydlení
Náklady na bydlení se stanoví jako měsíční průměr za kalendářní čtvrtletí bezprostředně předcházející kalendářnímu čtvrtletí, na které se nárok na výplatu dávky uplatňuje. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Příspěvek na bydlení je sociální dávka, která se poskytuje podle zákona č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, ve znění pozdějších předpisů. Žádosti o příspěvek se podávají na místních Úřadech práce, kde jsou k dispozici potřebné tiskopisy.

Kdo má na příspěvek na bydlení nárok

Na příspěvek na bydlení má nárok vlastník nebo nájemce bytu, který je v bytě přihlášen k trvalému pobytu, jestliže náklady na bydlení překračují 30 % (v Praze 35 %) měsíčních čistých příjmů členů domácnosti. Výše příspěvku se rovná rozdílu, o který skutečné náklady na bydlení překračují tuto hranici, ale jen do výše normativních nákladů podle typu bytu, velikosti obce a počtu členů domácnosti.

Téma bylo také rozebráno v článku Petra Zámečníka "Příspěvek na bydlení od ledna vzrostl. Kdo má nárok a kolik může získat?".

Otázky a odpovědi naleznete v článku "Dávky na bydlení - příspěvek od 1.1.2012"

Příjem je testován čtvrtletně vždy za uplynulé čtvrtletí. Do příjmů se počítají i přídavky na děti, výživné a rodičovský příspěvek.

Náklady na bydlení se stanoví jako měsíční průměr za kalendářní čtvrtletí bezprostředně předcházející kalendářnímu čtvrtletí, na které se nárok na výplatu dávky uplatňuje.

Náklady na bydlení tvoří:

- V bytech nájemních nájemné a náklady za společné služby ve skutečné výši

- V bytech ve vlastnictví a v bytech družstevních náklady srovnatelné s nájemným, měsíčně Kč:

Podle počtu osob v bytě 1 2 3 4 a více
Bez ohledu na skutečně placenou výši 1710 2340 3060 3690

Kurzy

Kurzovní lístek: 23.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,190 25,310
USD 23,580 23,760
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články