Jak zhodnotily penzijní fondy peníze na důchod? Aktuální vývoj penzijních produktů

2. 1. 2015 – 0:25 | Penze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Jak zhodnotily penzijní fondy peníze na důchod? Aktuální vývoj penzijních produktů
Penzijní společnosti měly pro tento rok docela těžký úkol, který jim ukládal zákon. Pokud chtěly udržet všechny své účastnické fondy, musel každý z nich nashromáždit od svých účastníků minimálně 50 milionů korun Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Konec roku se nezadržitelně blíží a s ním i období bilancování. Celkové shrnutí roku 2014 a výhled na rok příští bude obsahem lednového newsletteru. Již nyní se ale můžeme podívat například na to, jak to u penzijních společností aktuálně vypadá s produkty III. pilíře.

Penzijní společnosti měly pro tento rok docela těžký úkol, který jim ukládal zákon. Pokud chtěly udržet všechny své účastnické fondy, musel každý z nich nashromáždit od svých účastníků minimálně 50 milionů korun. Ukázalo se, že největší problém, jak naplnit tento limit, mají dynamické účastnické fondy. Přitom právě tento typ fondů činí z doplňkového penzijního spoření unikátní spořicí produkt. Zpackaná penzijní reforma, která nedokázala samu sebe prodat, však zapříčinila, že většina peněz účastníků (pokud se vůbec rozhodli do DPS vstoupit) směřovala spíše do konzervativních účastnických fondů. V posledních týdnech jsme tedy svědky slučování více fondů do jednoho tak, aby tento nově sloučený fond dokázal splnit zákonem danou povinnost minimálního objemu. Kromě dynamických fondů se však slučování nevyhne ani jiným typům fondů, zejména u těch společností, které vsadily na širokou nabídku fondů. Slučování probíhá postupně, prozatím k němu došlo u těchto společností:

Pohledem na stav majetku dynamických účastnických fondů například u ING nebo u jiných penzijních společností lze očekávat, že tento výčet není konečný.

<%Anketa209%>

Pokud jde o výnosy účastnických fondů, prozatím to vypadá, že se bude v mnohém opakovat situace z loňského roku. Řada fondů musela čekat velkou část letošního roku, než mohlo být zainvestováno v souladu se statutem fondu. To se opět projevilo nevalným výnosem většiny fondů, který se navíc nemůže opřít o dvouciferné zhodnocení akcií, jakého jsme byli svědky na konci roku 2013. V tabulce níže jsou porovnány výnosy dynamických účastnických fondů všech penzijních společností k dnešnímu dni.

Stejně jako v loňském roce bude mít nejvyšší výnos účastnický fond penzijní společnosti Conseq. Vzhledem k aktuálnímu poklesu na akciových trzích dojde zřejmě ještě k poklesu, ale i tak půjde o velmi vysoké zhodnocení. Důvodem je složení portfolia fondu, který byl po celý letošní rok zainvestovaný v akciových nástrojích. U ostatních dynamických účastnických fondů došlo k zainvestování buď až v průběhu roku, nebo vůbec. Opět tedy platí to, že na skutečné porovnání jednotlivých penzijních společností, resp. jejich dynamických investičních strategií, si budeme muset počkat minimálně ještě do příštího roku.

Drtivá většina účastníků však stále zůstává v transformovaných fondech. Ke konci 3. čtvrtletí bylo v transformovaných fondech 4,6 milionu účastníků, zatímco počet účastníků v účastnických fondech byl necelých 200 000. Pro většinu lidí tedy zůstávají stále důležitější výnosy transformovaných fondů. I jejich výnosy budou pravděpodobně letos velmi podobné tomu, na co jsme byli zvyklí v posledních letech, tedy rozmezí 1 až 3 %. V následující tabulce je uveden odhad, jaké výnosy bychom na konci roku od transformovaných fondů mohli očekávat.

 

Vzhledem k aktuální velmi nízké inflaci lze konstatovat, že všechny transformované fondy pravděpodobně dosáhnou reálného kladného zhodnocení.

Zajímají Vás další informace k penzijním produktům nebo k zajištění na penzi? Neváhejte kontaktovat svého finančního poradce.

Autor: Jan Macek, analytik Swiss Life Select

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články