Jak získat dotaci na výměnu kotle?

20. 5. 2013 – 18:58 | Bydlení | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Jak získat dotaci na výměnu kotle?
Nepodceňujte výběr správného kotle či tepelného čerpadla, ačkoliv administrativa spojená se žádostí o dotaci bude časově náročná. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Plánujete vyměnit kotel na topení, nebo si pořídit tepelné čerpadlo? Máte šanci získat dotaci až do výše 50 procent nákladů z programu Nová zelená úsporám, který se spustí za několik týdnů. Abyste byli úspěšní a peníze dostali, musíte splnit některé podmínky.

Musíte zateplit dům

O tom, jak velkou dotaci od státu dostanete, rozhodují všechna opatření, která provedete, aby se podařilo uspořit co nejvíce energie. Peníze nedostanete jen na pořízení nového kotle, ale současně budete muset dům zateplit, nebo vyměnit okna. Čím více úsporných opatření na svém domě provedete, tím větší dotaci dostanete.

Při výběru kotle se poraďte s odborníkem

Nepodceňujte výběr správného kotle či tepelného čerpadla, ačkoliv administrativa spojená se žádostí o dotaci bude časově náročná. „Častou chybou je totiž pořízení zbytečně výkonného nebo naopak příliš slabého zařízení, které pak nepracuje v optimálním úsporném režimu. Výkon musí odpovídat tepelně-fyzikálním vlastnostem nemovitosti. Pokud majitel domu provede současně zateplení, instalaci větracího sytému s rekuperací tepla a výměnu oken, bude při koupi otopného zařízení vhodná konzultace s odborníkem na vytápění nebo energetickým poradcem,“ uvedl Karel Vlach ze společnosti ENBRA, která se zabývá instalací čerpadel,“ doplnil Vlach.

Dům zateplili? Nevadí

Pokud jste již letos dům zateplili, nebo na zateplení pracujete, dotaci v rámci Nové zelené úsporám můžete čerpat také. Pravidla programu umožňují čerpat dotaci také na práce provedené během letošního roku. Pokud na jaře zateplíte dům a na podzim teprve vylepšíte vytápění a instalujete tepelné čerpadlo, o dotace nepřijdete. I v případě Nové zelené úsporám však platí, že práce vám musí provést ministerstvem schválený dodavatel.

Pozor na termíny podání žádostí

O dotace bude velký zájem a žádost je nutné podat co nejrychleji. S uzávěrkou žádostí o dotace v první vlně programu se zatím počítá na konec srpna.

Jakým způsobem mohu žádat o dotaci?

Žádosti budou podávány elektronicky pomocí specializovaného portálu. Rozhodující bude pořadí elektronického podání žádosti.

Jitka Zadražilová | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,290
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články