Jak žít déle? Musíte být bohatí!

10. 11. 2010 – 18:40 | Životní styl | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Jak žít déle? Musíte být bohatí!
DHEAS, tedy dehydroepiandrosteron sulfát je vodítkem pro přepokládanou délku života, Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Není novinkou, že dobře zaopatření lidé žijí v průměru déle. Mohou si dovolit lepší výživu, lékařskou péči a méně náročnou práci s dostatkem odpočinku. Vědci však zjistili, že bohatí mají dokonce více hormonů, které přímo souvisejí s délkou dožití.

DHEAS, tedy dehydroepiandrosteron sulfát, je produkován mozkem, nadledvinami a pohlavními žlázami. Právě on je vodítkem pro přepokládanou délku života. Právě díky němu bude nejspíš taková Paris Histon žít déle než její česká kolegyně Agáta Hanychová. I když peněženku jsem nekontroloval ani jedné z nich.
Hormon úspěchu

Podle výzkumu z University College London mají tohoto hormonu více bohatí lidé. Vyšší hladinu tohoto hormonu mají i lidé aktivní, s řadou koníčků, kteří hodně cvičí a podobně. Vyšší hladina hormonu koreluje i s větším množstvím přátel a členů rodiny. Nazvěme tedy DHEAS "hormonem úspěchu".

Jeho produkce vrcholí v dětství a pubertě a klesá s věkem. Senioři mají jen asi desetiprocentní hladinu tohoto hormonu ve srovnání s dětmi. To by nepřímo mohlo znamenat, že kdo je bohatý už jako hodně mladý, což u Paris platí vrchovatě, bude žít o to déle.

Výzkum odhalil i souvislost s dalším hormonem, tzv. růstovým faktorem I (IGF-I). I tento hormon se vyskytuje u bohatých lidí ve vyšší míře než u chudých.

Celé to dává smysl. Bohatí nemusejí řešit, jak zaplatí účty, co budou jíst a podobně. A když už se dostanou do stresové životní situace a mohla by je zmáhat únava, mají za co odjet na dovolenou a pěkně se zrelaxovat. Aby toho nebylo dost, podle výzkumu bohatí i lépe, tedy efektivněji odpočívají.

Londýnští vědci popsali i známé souvislosti chudoby s výskytem obezity a dalších nemocí a problémů. Ty nejsou žádnou novinkou. Ale teď už vzhůru od stolu, trochu si zacvičit, a pak rychle zkontrolovat, kolik korun nám za to přibude na bankovním účtu!

-Andrej Rády, další tipy na Investičníweb.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,610 23,790
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články