Jaké vozy se kradou nejvíce? Překvapivě Alfa Romeo

8. 3. 2011 – 12:54 | Auto-moto | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Jaké vozy se kradou nejvíce? Překvapivě Alfa Romeo
I přes příznivý trend posledních let je ovšem počet krádeží aut v České republice stále vysoký, Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Nejrizikovějšími vozy z hlediska četnosti krádeží jednotlivých značek osobních aut, tedy poměru počtu ukradených a pojištěných aut, byly loni vozy Alfa Romeo, se značným odstupem následované značkami Audi, BMW, Volkswagen a Škoda. Vyplývá to ze statistiky ČSOB Pojišťovny zveřejněné v úterý.

Naopak poměrně malý zájem měli zloději o vozy Honda, Fiat, Peugeot, Ford a Toyota.

Pokud se vezmou absolutní čísla, tak k nejkradenějším značkám stále patří Škoda, což způsobuje její výrazná převaha na českých silnicích.

Celkově však počet ukradených aut v ČR v posledních letech klesá. U aut, která pojistila ČSOB Pojišťovna, činil loni tento pokles oproti roku 2009 více než 27 procent a v porovnání s rokem 2008 dokonce 45 procent.

 

TIP: Titul Auto roku získal automobil Alfa Romeo Giulietta, poprvé nevyhrála žádný titul Škodovka

 

Statistiky ČSOB Pojišťovny tak potvrzují trendy vyplývající z policejních údajů. "Zatímco ve druhé polovině 90. let minulého století se v ČR běžně ´ztrácelo´ přes 25 tisíc dvoustopých motorových vozidel s maximem 29 422 v roce 1997, od roku 2004 lze sledovat zřetelný pokles počtu krádeží aut. V loňském roce jich v České republice bylo už ´pouze´ 12 349, což představuje pokles na méně než polovinu stavu před 15 lety," poznamenal mluvčí ČSOB Pojišťovny Petr Milata.

"Ve statistikách se pozitivně odráží stále dokonalejší zabezpečení motorových vozidel proti odcizení, což platí zvláště pro dražší a novější vozy a pro auta, která tvoří součást firemních flotil. Vzhledem k tomu, že úbytek počtu krádeží se začal zřetelně projevovat po roce 2004, kdy Česká republika vstoupila do EU a otevřely se hranice na západ, lze ale také předpokládat, že část kriminality se z Česka přesunula do sousedních států, především do Německa," uvedl Jaroslav Král, ředitel odboru řízení produktů neživotního pojištění ČSOB Pojišťovny.

I přes příznivý trend posledních let je ovšem počet krádeží aut v České republice stále vysoký – například ve velikostně srovnatelném Rakousku jich bylo loni jen 2617. "Navíc se objevuje i méně pozitivní trend. Nekradou se sice tolik celé vozy, ale přibývá krádeží jednotlivých dílů," doplnil Král.

-Filip Sušanka | MED

Kam dál?

- Jaké jsou aktuálně nejčastější podvody při prodeji ojetých automobilů?

- Řidiči budou pokuty platit podle výše příjmu. Jak se pokuty změní?

- Volkswagen chce koupit značku Alfa Romeo

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články