Jaké výhody poskytují firmy zaměstnancům? Srovnání posledních let

6. 8. 2013 – 18:08 | Práce | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Jaké výhody poskytují firmy zaměstnancům? Srovnání posledních let
Zajímavý je rovněž trend nárůstu počtu firem, které poskytují svým zaměstnancům 13. Plat. Jejich téměř 40procentní podíl koresponduje se stejným podílem společností, které podle našeho červnového zjištění letos očekávají nárůst zakázek. Foto:SXC, Text:MED | zdroj: NašePeníze.cz

Benefity a zaměstnanecké výhody různé hodnoty i charakteru se staly běžnou součástí pracovního života drtivě většiny Čechů. Aktuálně svým zaměstnancům nabízí „něco navíc“ až 99 procent společností. Platí přitom jednoduchá rovnice: Čím větší společnost, tím více benefitů.

Mezi nejoblíbenější zaměstnanecké výhody v Česku patří stále mobilní telefon nebo vzdělávání, které svým pracovníkům nabízí 87, respektive 85 procent firem. Velké oblíbenosti se však stále těší rovněž klasické stravenky. „U mobilních telefonů je však nutné podotknout, že už je mnozí ani nepovažují za výhodu, ale pouze za pracovní nástroj,“ říká Kateřina Štěrbová, ředitelka sekce benefitů ING Pojišťovny.

Srovnání zaměstnaneckých benefitů v ČR v čase

mobilní telefon

80 %

87 %

vzdělávání

70 %

85 %

pitný režim

71 %

82 %

stravenky

75 %

82 %

automobil (pro cestující zaměstnance)

75 %

76 %

lékařské prohlídky

-

75 %

věcné dary / odměny

57 %

71 %

příspěvek na penzijní pojištění

60 %

68 %

příspěvek na životní pojištění

39 %

53 %

kultura

29 %

41 %

sport

33 %

40 %

13. plat

32 %

39 %

zaměstnanecké půjčky

31 %

38 %

zdraví (vitamíny, rehabilitace)

24 %

36 %

očkování proti chřipce

24 %

35 %

příspěvek na dovolenou

20 %

32 %

dny volna - sick days

-

30 %

flexi - poukázky

14 %

24 %

příspěvek na cestování do zaměstnání

14 %

22 %

Zdroj: ING Pojišťovna

Naopak na ústupu jsou po penzijní reformě nejrůznější formy podpory spoření na stáří. I tak toto zvýhodnění stále poskytuje každý sedmý zaměstnavatel. „Penzijní připojištění patřilo po mnoho let k benefitům, jejichž popularita rostla. Letos poprvé jsme zaznamenali pokles. Pojistné produkty jsou však již nedílnou součástí nabídky firem a zájem se tak od zajištění na penzi přesunul k ochraně života před nepředvídatelnými událostmi,“ doplnila Kateřina Štěrbová.

<%Anketa251%>

Pokud se podíváme na trendy a novinky v oddílu zaměstnaneckých výhod, tak je možné říci, že se do popředí dostává například možnost lékařské prohlídky zprostředkované zaměstnavatelem nebo takzvané sick days – dny volna, které si zaměstnanec nemusí odečítat z dovolené. Rostoucí trend oblíbenosti se dá také předpokládat u vzdělávání.

„Zajímavý je rovněž trend nárůstu počtu firem, které poskytují svým zaměstnancům 13. Plat. Jejich téměř 40procentní podíl koresponduje se stejným podílem společností, které podle našeho červnového zjištění letos očekávají nárůst zakázek,“ zakončil viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Radek Špicar.

Na trhu je však možné nalézt i velké množství dalších, méně tradičních, benefitů. Mezi ty mohou patřit například zaměstnanecké školky, odstupné nad rámec zákona nebo vyšší počet dní dovolené.

Průzkumu se zúčastnilo celkem 155 společností z celé České republiky. Z toho pětina firem má sídlo v Praze, necelá polovina v Čechách (mimo hlavní město) a další třetina dotazovaných je z Moravy.

Kurzy

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,300
USD 23,500 23,680
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články