Jaký bude ekonomický týden ve světě i u nás?

7. 8. 2011 – 14:04 | Ekonomika | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Jaký bude ekonomický týden ve světě i u nás?
Nový ekonomický týden ve světě bude bohatý na makrodata , Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Nový ekonomický týden bude v Česku ve znamení makrodat v podání Českého statistického úřadu (ČSÚ) a nezaměstnanost od ministerstva práce a sociálních věcí.

ČSOB navíc představí výsledky hospodaření za první pololetí, Rada České televize bude ve středu volit nového předsedu.

Český statistický úřad (ČSÚ) v pondělí zveřejní údaje o červnové průmyslové produkci. Tržní konsenzus agentury Bloomberg počítá s meziročním nárůstem o osm procent, v květnu si český průmysl polepšil dokonce o 15,2 procenta.

ČSÚ v pondělí oznámí také údaje o červnové stavební produkci. V květnu meziročně klesla reálně o 4,9 procenta, po očištění od vlivu počtu pracovních dnů klesla o šest procent.

Statistici uveřejní v pondělí i data o červnovém zahraničním obchodě. Tržní konsenzus agentury Bloomberg počítá s přebytkem 10 miliard korun, v květnu dosáhlo kladné saldo 14,4 miliardy korun. "Tempo růstu vývozu i dovozu by mělo při oslabující zahraniční ekonomice zpomalit," uvedl pro agenturu Mediafax David Marek, hlavní ekonom společnosti Patria Finance.

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) v pondělí zveřejní údaje o červencové míře nezaměstnanosti. Podle tržního konsenzu agentury Bloomberg nepatrně vzrostla z červnových 8,1 na 8,2 procenta.

Bankovní skupina ČSOB v úterý zveřejní výsledky hospodaření za první pololetí letošního roku. Během prvních tří měsíců roku vydělala 3,781 miliardy korun, což je meziročně o tři procenta méně.

ČSÚ v úterý zveřejní údaje o červencové míře inflace. Tržní konsenzus agentury Bloomberg počítá s meziměsíčním zvýšením o 0,2 procenta, v meziročním srovnání by měla stagnovat na květnových 1,8 procenta.

Rada České televize bude na svém nadcházejícím zasedání ve středu 10. srpna volit nového předsedu. Podle zdrojů blízkých Radě ČT se jím stane zřejmě exministr kultury Milan Uhde. Sám Uhde je podle svých slov připraven případnou kandidaturu na nového předsedu rady přijmout. "Pokud budu navržen, kandidaturu přijmu," odpověděl Uhde na dotaz agentury Mediafax.

"Nejde tady o kariéru, ale byla by to určitá šance pokračovat v tom, o co jsem po celé své působení v Radě ČT usiloval, tedy o nastolení kritického vztahu k výsledkům České televize a jejímu generálnímu řediteli. Ne vždy jsem byl v tomto směru úspěšný. Rada má některé nové členy, oni i ti starší radní se mohou zamyslet nad dalším směřováním rady," upozornil Uhde.

Český statistický úřad zveřejní ve čtvrtek další odhady letošních sklizní. Podle prvního odhadu k 20. červnu by se v porovnání s loňskou sklizní měla letošní úroda zvýšit u základních obilovin o 374 tis. tun (tj. o 6,1 %) a u řepky o 14 tis. tun (tj. o 1,3 %). Celkem by tak měli čeští zemědělci sklidit 6547 tisíc tun základních obilovin bez kukuřice na zrno a 1056 tisíc tun řepky.

Česká národní banka (ČNB) ve čtvrtek zveřejní údaje o běžném účtu platební bilance ČR za červen. Tržní konsenzus agentury Bloomberg počítá se schodkem 19,7 miliardy korun. V květnu vykázal běžný účet deficit 23,1 miliardy korun.

Ekonomický týden ve světě

Nový ekonomický týden ve světě bude bohatý na makrodata v Evropě. Americká centrální banka Fed bude v úterý rozhodovat o úrokových sazbách.

Německo v úterý zveřejní data o vývoji zahraničního obchodu za červen letošního roku. V květnu přebytek zahraničního obchodu překvapivě vzrostl na 12,8 miliardy eur (zhruba 310,78 miliardy korun).

Americká centrální banka (Fed) bude v úterý rozhodovat o sazbách, podle analytiků ale zřejmě úrokové sazby měnit nebude. Klíčová úroková sazba by tak v USA měla zůstat na úrovni nula až 0,25 procenta. "Fed s 99procentní pravděpodobností ponechá úrokové sazby beze změny a potvrdí, že na současné téměř nulové úrovni zůstanou ještě dlouho," uvedl pro agenturu Mediafax hlavní ekonom Patria Finance David Marek. Finanční trhy bude podle něj nejvíce zajímat, zda Fed připravuje QE3, tedy další program nákupu cenných papírů. "Vzhledem k tomu, že předchozí kvantitativní uvolnění příliš nezabralo, není jisté, že Fed tuto politiku prohloubí. Na druhou stranu nemá co ztratit. Pokud by se Fed o QE3 zmínil, pomohlo by to stabilizovat situaci na trzích. Alespoň na chvíli," vysvětlil Marek.

Německý spolkový statistický úřad ve středu zveřejní předběžné údaje o červencové inflaci v Německu. Podle předběžných dat tento ukazatel stoupl na 2,4 procenta, což je nejvyšší úroveň od letošního dubna.

Francie v pátek zveřejní předběžné údaje o vývoji tamního hrubého domácího produktu (HDP) za druhé čtvrtletí letošního roku. Francouzská ekonomika v prvním kvartále vzrostla meziročně o 2,2 procenta, mezikvartálně o 0,9 procenta.

Evropský statistický úřad Eurostat v pátek zveřejní data o červnové průmyslové produkci v Evropské unii a eurozóně. V květnu průmyslová výroba v eurozóně meziměsíčně vzrostla o 0,1 procenta, zatímco v celé Evropské unii růst činil 0,4 procenta. Výsledky ale zaostaly za očekáváním trhu. V meziročním srovnání s květnem 2010 průmysl v eurozóně i v EU narostl shodně o čtyři procenta.

-Tomáš Králíček | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,450 23,630
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články