Janota: Navrhnu kroky, aby deficit rozpočtu nebyl přes 170 mld. Kč

24. 5. 2009 – 20:56 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Janota: Navrhnu kroky, aby deficit rozpočtu nebyl přes 170 mld. Kč
Foto:NašePeníze.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Ministr financí Eduard Janota chce přijmout opatření, aby letošní deficit rozpočtu nepřekročil 170 miliard Kč. Janota to řekl v dnešním pořadu Otázky Václava Moravce s tím, že některé kapitoly rozpočtu přijdou až o dvacet procent. Hodlá také zmrazit mzdy či všem rezortům odebrat peníze za takzvaná neobsazená místa.


V případě letošního nulového růstu ekonomiky očekává Janota výpadek daňových příjmů 100 miliard Kč a výpadek příjmů za pojistné 60 miliard Kč, což by znamenalo schodek 223 miliard Kč. \"To je pro mě nepřijatelné, musím na to reagovat,\" dodal. Připomněl, že ministr financí je schopný ovlivnit pouze 18 procent výdajů, ostatní věci jsou dané zákony.

- HDP: ČNB očekává růst deficitu veřejných financí na 4,3 procenta HDP
-
Kalousek navrhuje schodek 150 mld korun

Janota chce podporovat priority jakými jsou věda, výzkum, vzdělání, infrastruktura nebo využití peněz ze strukturálních fondů EU. \"Tyto priority chci zohlednit v tom, zda jednotlivým kapitolám budu krátit pět, deset, 15 nebo maximálně dvacet procent,\" podotkl.

V programovém prohlášení vlády nebude zmíněna privatizace Letiště Praha. Janota uvedl, že proces privatizace není zastaven, pokračuje, ale určitě nebude o ní rozhodovat nynější vláda Jana Fischera. Šéf rozpočtového výboru a místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka to přivítal. Ministerstvo financí by podle něj nemělo proces privatizace urychlovat. Vláda by si prý měla nechat nad Letištěm Praha strategickou kontrolu, navíc v době hospodářské recese není dobrá doba pro prodej jakéhokoliv majetku.

Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) zdůraznil, že je nutné udělat strukturální změny v rozpočtu, a proto už on navrhoval zmrazení mezd. Sobotka míní, že deficit může být vyšší. \"Sto padesát miliard je nastřeleno moc nízko, ale byl bych proto, aby se rozpočet v tomto i příštích letech držel pod 200 miliard, to pak nebude příliš devastující,“ upozornil.

Sobotka se postavil také proti škrtům v oblasti infrastruktury, protože mnohé stavební firmy žijí jen z veřejných zakázek a v případě jejich zastavení by vzrostla nezaměstnanost. Kalousek označil deficit 200 miliard Kč za příliš skromný cíl. \"Kdyby se tam objevilo číslo 154 nebo 158 miliard, nemělo by se z toho střílet,\" poznamenal.

Vláda bude na svém pondělním jednání schvalovat výdajové rámce státu do roku 2012. Proto také o výdajových rámcích ve čtvrtek jednali ekonomičtí ministři. Podle Janoty se shodli na úsporách jak ve státním rozpočtu, tak i v jednotlivých jeho kapitolách.

Výdaje státního rozpočtu na příští rok by měly podle návrhu MF činit 1,057 bilionu korun. Plány počítají s růstem ekonomiky příští rok o 0,8 procenta. Celkové výdaje rozpočtu i státních fondů pro rok 2010 by měly činit 1,127 bilionu Kč, což znamená deficit veřejných financí 4,6 procenta HDP. Po letošní rok byl schválen rozpočet s výdaji 1,152 miliardy korun a deficitem 38,1 miliardy korun. Kvůli hospodářské krizi se ovšem výrazně zhoršil vývoj příjmů a vláda se snaží udržet deficit letošního rozpočtu kolem 150 miliard korun.

Sociální demokraté přitom doporučují vládě, aby aktualizovala státní rozpočet pro letošní rok změnou zákona o státním rozpočtu. Hlavním důvodem tohoto kroku má být podle ČSSD snaha zreálnit příjmy a výdaje státního rozpočtu, které byly schváleny na základě dnes již nerealistického předpokladu vývoje ekonomiky. MF ovšem o novele zákona zatím neuvažuje, protože se obává případného navyšování výdajů v průběhu legislativního procesu.

Podle dřívějšího prohlášení ministerstva financí je v příštím roce nezbytné pro udržení deficitu rozpočtu 150 až 170 miliard korun snížit výdaje všech kapitol minimálně o deset procent. MF dále počítá se zmražením výdajů na platy ve veřejném sektoru a nepřijetím požadavků rozpočtových kapitol a státních fondů na zvýšení výdajů. Ministerstvo registruje požadavky za 80 miliard Kč.


Kurzy

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,110 25,230
USD 23,360 23,540
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články