Jedete na dovolenou? Čtěte co si ohlídat abyste doma ušetřili

28. 7. 2015 – 0:23 | Energie | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Jedete na dovolenou? Čtěte co si ohlídat abyste doma ušetřili
95 procent českých domácností se pokouší snížit svou spotřebu energie. Nakupují úspornější spotřebiče či svítidla, dokonce mění okna nebo zateplují dům. Důvod je prostý – finanční úspora. Ušetřit tisíce může ale i pouhé vytažení spotřebiče ze zásuvky. Fot | zdroj: NašePeníze.cz

Většina Čechů se na dovolené snaží ušetřit. Vyhledávají nejlevnější ubytování, na cestu si připraví řízky a do kufru si nezapomenou přibalit konzervy k večeři. Už ale neřeší, kolik doma zbytečně platí v jejich nepřítomnosti. Ušetřené peníze za dovolenou mnohdy vyhodí oknem. Kolik, kde a jak lze uspořit, když nejste doma?

Pozor na pohotovostní režim a bouřky

Průzkum společnosti E.ON ukázal, že 95 procent českých domácností se pokouší snížit svou spotřebu energie. Nakupují úspornější spotřebiče či svítidla, dokonce mění okna nebo zateplují dům. Důvod je prostý – finanční úspora. Ušetřit tisíce může ale i pouhé vytažení spotřebiče ze zásuvky.

Pohotovostní režim některých zařízení může být pohodlný, ale ročně může přijít až na několik stovek korun. Příkladem může být televize, kterou pro své pohodlí zapínáme dálkovým ovladačem, její pohotovostní režim ale ročně stojí 180 korun. Vypnout televizi a vytáhnout ji ze zásuvky v době dovolené ušetří jen pár korun, ale společně s ostatními přístroji může být úspora mnohem větší.

„Největším žroutem je video rekordér, který by vás stál za rok 525 Kč, na druhém místě následuje stolní počítač s částkou 250 Kč. Proto se vám vyplatí, když si zvyknete přístroje odpojovat i v průběhu roku. Pokud například máte ještě malé děti, nezapomeňte na noc vypnout modem nebo Wi-fi router. Jejich spotřeba je kolem 10 wattů,“ doporučil Roman Kouba ze společnosti E.ON.

Bouřky jsou v Česku v průměru 16 až 35 dní v roce. Letní měsíce jsou pro bouřky jak dělané. Počítač, ale i další zařízení, nemusí vydržet přepjetí v elektrické síti způsobené uhozením blesku do bleskosvodu nebo u domu. Zařízení může vyhořet a jeho nové pořízení vyjde i na desítky tisíc korun. Zařízení, která se rozhodně nevyplatí vypnout, jsou lednička a vzduchovací kompresor akvárka s rybičkami.       

Kapající kohoutek a protékající záchod přijdou na tisíce

Nejlepší ochranou úniku vody je vypnutí hlavního uzávěru vody před odjezdem na dovolenou. Pokud vám ovšem chodí zalévat květiny soused nebo kamarád a vy ho nechcete zatěžovat s neustálým zapínáním a vypínáním uzávěru vody, rozhodně si překontrolujte, zda vám nekape kohoutek nebo neprotéká záchod.

Průměrná cena vody dosahuje v letošním roce 81,04 korun za m3. Nejméně platí za vodu lidé z Krnova, Klatov či České Třebové, nejvíce zase  lidé na Sokolovsku, Táboře či Hradci Králové. Slabě kapající kohoutek propustí až 24 litrů vody denně, což představuje dodatečný náklad přibližně 700 korun za rok. Slabé kapání může ale přejít v silné kapání. V takovém případě může protéct i více než dvojnásobné množství vody, které vás vyjde i na téměř 1 600 korun.

Ještě dražší záležitostí je určitě protékající záchod. Protéká-li WC slabě, ztráta vody může dosáhnout 150 až tisíc litrů za den. Denně vás takové protékání vyjde na 12 až 81 korun. Roční ztráta vypadá mnohem hrozivěji, může se totiž vyšplhat až na 29 580 korun. Při větším úniku zaplatíte až 55 tisíc korun za rok.

Rodinné domy se zahradou spotřebují velké množství vody na zalévání. Sud na dešťovou vodu ušetří nemalé částky. Nezapomeňte o něm říct známému, kterého jste pověřili zaléváním zahrady a květin. Upravená dešťová voda se může použít také například na praní, splachování WC či na úklid.

-Jana Zámečníková | Více na Hypoindex.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,190 25,310
USD 23,370 23,550
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články