Jedna drobná chyba vás může připravit o byt!

14. 10. 2009 – 1:08 | Bydlení | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Jedna drobná chyba vás může připravit o byt!
Foto: NašePeníze.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Tento článek upozorňuje na jedno nebezpečí, které hrozí mnoha majitelům nemovitostí. Přesně toto nebezpečí totiž může připravit o byt i prezidenta Václava Klause s manželkou. O co jde? V tisku nedávno proběhly zprávy, že Václav Klaus může přijít o byt, který s manželkou zakoupili před 10 lety.


Proč by měli o svůj byt přijít?

Chybička byla malá... ale důsledky mimořádně závažné: Na smlouvě o prodeji bytu totiž chyběly podpisy obou prodávajících manželů. Podle občanského zákoníku platí, že majetek nabytý některým z manželů nebo jimi oběma společně za trvání manželství (s několika výjimkami) tvoří tzv. společné jmění manželů (SJM).

- Koupit byt můžete i hluboko pod tržní hodnotou. Jak na to?
- Příspěvek na nájem od státu dostanete jen pokud máte malý byt
- Investice do bytu: Jak nepropásnout správnou chvíli pro prodej bytu
- Kupujete byt? Ověřte si komu opravdu patří!

Pokud následně dochází k prodeji majetku, který do tohoto společného jmění spadá, mají o tom rozhodovat oba manželé společně. Právě tato povinnost se ale někdy přehlíží a důsledky jsou pro kupující nepříjemné. Pokud jeden z manželů rozhodne o prodeji bez vědomí toho druhého, „obejitý“ manžel se může následně domáhat u soudu toho, aby byla celá transakce prohlášena za neplatnou.

Ze zpravodajství vyplývá, že když manželé Klausovi svůj byt kupovali, na kupní smlouvě byl na straně prodávajících podepsána jen jedna osoba - prodávající manžel. Podpis manželky ale chyběl. Chybějící podpis manželky byl důvodem, proč soud konstatoval, že dohoda o převodu práv a povinností mezi prodávajícím, kupujícím a družstvem byla neplatná.

(Václav Klaus sice o svůj byt nakonec nepřišel - od uzavření transakce totiž uplynulo více než 3 roky a nárok manželky prodávajícího byl již promlčen – soudní spor ale dále pokračuje z jiného důvodu a o výsledku bude teprve rozhodnuto.)

Ponaučení pro nás ostatní

Pokud je v katastru nemovitostí napsáno, že vlastníkem bytu jsou manželé, ve většině případů je nutné, aby na smlouvě o jeho prodeji figuroval podpis obou prodávajících manželů. V opačném případě totiž po tři následující roky hrozí, že o byt přijdeme.


KOMERČNÍ TIP: Domy, byty a pozemky najdete na serveru HledámReality.cz



Kurzy

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,130 25,250
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články