Jednatelé s. r. o. budou plně ručit svým osobním majetkem

27. 4. 2011 – 7:52 | Podnikání | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Jednatelé s. r. o. budou plně ručit svým osobním majetkem
Dnes ručí firma za svoji činnost obchodním majetkem a společníci ručí za závazky firmy pouze do výše svého nesplaceného vkladu, Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Zakládat společnost s ručením omezeným se záměrem vyhnout se splácení případných dluhů v budoucnosti nebude možné. Od roku 2013 by i jednatelé s. r. o. měli plně ručit svým osobním majetkem za škody, které tyto firmy způsobí, píší ve středečním vydání Lidové noviny.

Počítá s tím připravovaná novelizace obchodních zákonů, kterou připravuje ministerstvo spravedlnosti. Podle ní klesne povinné základní jmění společnosti s ručením omezeným ze současných 200 tisíc korun na jednu korunu, avšak výrazně se zvýší odpovědnost jednatelů za škodu, vysvětlil v Lidových novinách náměstek ministra spravedlnosti František Korbel.

Dnes ručí firma za svoji činnost obchodním majetkem a společníci ručí za závazky firmy pouze do výše svého nesplaceného vkladu. Často ale dochází k situacím, kdy firma skončí jako prázdná slupka a věřitelé po jejím krachu své peníze nezískají zpět. "Dvousettisícové základní jmění je utraceno a firma nemá další majetek, kterým by ručila," popsal Korbel. V budoucnu má platit, že pokud dojde k vytunelování společnosti, nebo jednatelé způsobí škodu byť jen z nedbalosti, budou za ni ručit veškerým osobním majetkem, informují Lidové noviny.

TIP:

- Jak založit sro - společnost s ručením omezeným

- Jak podnikat: Začínáme podnikat

-Zdenek Michora | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články