John: Škrty se řadových policistů téměř nedotknou. Kde bude šetřit?

13. 12. 2010 – 21:01 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

John: Škrty se řadových policistů téměř nedotknou. Kde bude šetřit?
Neměl by podle Johna hrozit ani nedostatek policistů, Ti prý na některých služebnách i přibudou, Foto: PČR | zdroj: NašePeníze.cz

John starosty a primátory ubezpečil, že škrty na ministerstvu vnitra by se počtu sloužících policistů ve městech týkat neměly, šetřit by se podle něj mělo hlavně na policejním prezidiu.

Představitelům místní samosprávy to v pondělí na Žofíně řekl ministr vnitra Radek John (VV).

"My se snažíme, aby zeštíhlilo hlavně prezidium, podle mých informací tam pracuje 140 personalistů," řekl John. Velké rušení služeben prý ministerstvo neočekává. "Ta situace je hodně proměnlivá, ale podle posledních informací se ze zhruba 800 služeben zavře asi deset," dodal.

Někde policistů prý i přibude. Ministerstvo vnitra plánuje, že policie na služebny přijme několik stovek policistů z řad cizinecké policie, kterou čeká reforma. "Asi patnáct set policistů přejde pod krajská ředitelství, která je budou moci nasadit do přímé služby, to znamená, že se tím posílí množství řadových policistů," řekl John.

 

TIP: Policistů je zbytečně moc, veřejné zakázky předražené a datové schránky jsou prý stupidní

 

Reforma cizinecké policie, kterou ministerstvo připravuje, by místní samosprávu nijak zasáhnout neměla. Část agendy si ponechá zeštíhlená cizinecká policie, část převezme ministerstvo vnitra, takže podle Johna nehrozí, že by městům přibyla další administrativa. Reformou si slibuje nejen vyšší efektivitu, ale také ji považuje za součást boje proti korupci. "Cizinecká policie je snad vůbec nejzkorumpovanější správou v republice. Po nainstalování kamery do jedné kanceláře zjistila inspekce 41 korupčních skutků během několika týdnů," uvedl John. Reforma by tak podle něj měla rozpojit korupční řetězec, kdy policie bude případy vyšetřovat a ministerstvo o nich rozhodovat.

John se na Žofíně také zastal ministra financí Miroslava Kalouska. Popřel, že by vláda šetřila na špatných místech a financemi plýtvala jinde, jak mu vyčetla jedna z diskutujících. "Víte, ono to není úplně tak, že by si pan ministr financí seděl na měšci s penězi a nechtěl nám dát. Měšec je prázdný – i přes ta drastická opatření stále žijeme na dluh. Já když jsem mu řekl, že potřebuji půl miliardy, tak ukázal na ministry a řekl: ´Máte tu 14 ministrů, tak se jich zeptejte, kdo vám je dá!´, to je situace na vládě," řekl ministr.

Na 109. Žofínském fóru k primátorům a starostům promluvil také náměstek ministra vnitra František Vavera, který vysvětlil připravované legislativní změny týkající se samosprávních celků, i ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský (VV).

-Martina Týblová,MED

Kam dál?

- Drábek chce od ledna vojákům snížit plat o deset procent

- Video: Hasiči i policisté přijdou o miliardy, John musí šetřit

- Třináctý plat: Letos ho vyplatí pouze čtvrtina firem, jak je to u vás?

Kurzy

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,520 23,700
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články