Jsme spořivý národ, šetříme hodně, ale neefektivně. Jak na to?

11. 2. 2013 – 0:01 | Investice | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Jsme spořivý národ, šetříme hodně, ale neefektivně. Jak na to?
Pravdeilná investice se dá běžně provádět i s několika stokorunami měsíčně, podobně jako u stavebního spoření. | zdroj: NašePeníze.cz

Díky vládnímu rozhodnutí zvýšení daní toho letos naspoříme asi méně. Přitom u nás lidé spoří více, než je průměr v Evropské unii.

Podle výzkumu jedné z tuzemských Bank jsme národ spíše spořivý. Celých 77 % respondentů odpovědělo, že si nějakým způsobem spoří. O celých 9 % tak převyšujeme evropský průměr. 24 % dotazovaných dokonce odpovědělo, že spoří pravidelně.

Jak spoříme a na co?

Důvody proč spořit jsou jak u nás tak i u ostatních Evropanů stejné. Nejčastěji spoříme kvůli finanční rezervě, na bydlení, dovolenou nebo na luxusní zboží. V menší míře se spoří také na běžné zboží a na děti. Způsob spoření je klasický. Nejčastěji se spoří na běžných a spořících účtech. Část obyvatelstva dokonce spoří v hotovosti.

Spořit v hotovosti ale nepatří mezi ekonomicky efektivní způsob, jak střádat peníze. Zvláště pokud se tomu tak děje dlouhodobě. Pokud totiž finanční prostředky nejsou úročeny minimálně na úrovni inflace, růst cenové hladiny nemilosrdně srazí jejich reálnou hodnotu. Jako prostředek na střádání peněz není doporučován ani běžný účet, ani na něm totiž není nabízena potřebná úroková sazba. Na manipulaci s financemi je bankovní účet, pokud je ovšem levný, jak dělaný. Zvláště v dnešní době, kdy prakticky všechno můžete vyřídit online.

Finanční produkt, na kterém spoříte, by měl odpovídat účelu spoření. Pokud spoříte jen kvůli finanční rezervě, dovolené nebo drahému zboží, pravděpodobně nejpraktičtější bude spořící účet. Úrokové sazby sice nepokryjí ani inflaci, ale máte jednoduší přístup k vašim penězům, než u termínovaných vkladů nebo jiných typů spoření.

Pokud se rozhodnete šetřit na bydlení, nebo rekonstrukci, může být výhodný produkt stavební spoření. Úrokové sazby nejsou tak vysoké jako u spořících účtů, ale stavební spoření je zase dotováno státem. Tento příspěvek je také důvod, proč je tento produkt tak popularizován. Ke stavebnímu spoření se ovšem váží také další výhody, ale také nevýhody.

Mezi výhody patří možnost získání úvěru ze stavebního spoření. Tento účelový úvěr musí být použit pouze na bydlení. Je charakterizován především velmi nízkými úroky, které jsou garantované po celou dobu jeho splatnosti. Je možné jej kombinovat s hypotékou.

<%Anketa68%>

Odborník na finanční produkty, ze švýcarské poradenské sítě AWD, Martin Slapnička však svým klientům stavební spoření příliš nedoporučuje. "Stavební spoření by mělo sloužit jako krátkodobý produkt. S dnešními podmínkami a délkou spoření už ztrácí dech. Mnoho, třeba i konzervativních investičních produktů, nabízí i bez státní podpory lepší zhodnocení peněz. Ty jsou navíc většinou dostupné přes internetové rozhraní. V případě nouze si na ně narozdíl od stavebního spoření může klient sáhnout. To je však také zároveň i nevýhoda. Neukázněný střadatel tak může místo spoření peníze čerpat neuváženě."

Pravidelná investice se dá běžně provádět i s několika stokorunami měsíčně, podobně jako u stavebního spoření.

Nejvíce spoří vzdělaní lidé ve velkých městech

Podle výzkumu je vztah ke spoření odstupňovaný podle výše dosaženého vzdělání. A to vzestupně. Tedy čím vyšší vzdělání tím vyšší také hodnota úspor. Tento efekt může být ale způsoben tím, že lidé s vyšším vzděláním často řazeni do vyšších platových skupin. Tudíž prostě mají peníze, které by mohli spořit. Tendenci více spořit vykazují také obyvatelé větších měst.

Kurzy

Kurzovní lístek: 23.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,260
USD 23,500 23,680
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články