Jsou byty jsou nejjistější investicí?

1. 4. 2014 – 16:10 | Investice | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Jsou byty jsou nejjistější investicí?
Dluhopisy nejsou ani tak vhodnou investicí ke zhodnocení peněz s ohledem na inflaci. Jedná se spíše o uchovatel hodnoty. Foto:NašePeníze.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Společnost FINEP se v uplynulých týdnech ptala vybraných českých manažerů, finančníků a analytiků na to, jak by nejlépe investovali své volné finanční prostředky. Ze seznamu 10 komodit se jako nejvhodnější a nejjistější investice přitom jeví nákup nemovitosti. Trend nákupu investičních bytů navíc ještě zesílil po intervenci ČNB do kurzu české koruny.

Téměř 38 % manažerů z Prahy a okolí na dotaz „Do jaké oblasti byste v současné době investovali?“ odpovědělo, že do nákupu nemovitosti. Jak potvrzují další otázky průzkumu, z hlediska rizikovosti představuje nákup investičního bytu či domu minimální riziko s relativně jistým ziskem. Pro 51 % oslovených manažerů je investice do nemovitosti zároveň nejlepší investicí na stáří.

„Zájem o takzvané investiční byty kontinuálně roste již několik let,“ upozorňuje Tomáš Pardubický, generální ředitel společnosti FINEP. Podle něj se jedná o reakci na nestabilitu finančních trhů, relativně snadnou dostupnost kvalitního bydlení a také neřešenou otázku důchodového zajištění u střední a vyšší třídy v České republice. Zvýšený zájem o investiční byty navíc společnost FINEP zaznamenala také v souvislosti s intervencí České národní banky do kurzu české koruny. „Překvapil nás nicméně zájem o investování do nemovitostí u střední třídy a mladších ročníků. Předpokládáme, že se jedná o reakci na dlouhodobě neřešený problém penzijního zajištění. V tomto segmentu je také silný zájem o družstevní bydlení,“ doplňuje Pardubický. Podle něj je to způsobeno tím, že zájem o „chytré spoření“ mají i ti, kteří nedisponují tak velkým volným kapitálem a například na další hypotéku by dosáhli již těžko. „Právě oni si pořizují družstevní byty jako formu investice. Při dlouhodobém pronájmu se jim tak buď z velké části, nebo zcela vrací náklady,“ upozorňuje Pardubický.

Martin Slapnička, ředitel ze švýcarské poradenské sítě Swiss Life Select ale upozorňuje, že likvidita nemovitostí včetně bytů je značně omezená. "Lidé by měli myslet na rozložení rizika. Především je třeba si také odložené prostředky rozložit podle termínu, kdy jich bude potřeba. Určitě není vhodné dát všechny rodinné úspory do bytů a očekávat okamžité, nebo jisté zhodnocení."

"Poslední krize ukázala, jak dokáže zahýbat s cenami bytů směrem dolů. Řada lidí tak nebyla schopna v případě potřeby byt prodat za cenu, kterou investovali" doplnil Slapnička.

Hned za bydlením zlato a státní dluhopisy

Hned za investičními byty jsou podle průzkumu u manažerů nejlepší investicí v současné době státní dluhopisy, do nichž by investovalo až 13 % manažerů a finančníků nebo zlato, které se s 12 % umístilo na třetí příčce v dotazníku. Naopak dotázaní manažeři z hlediska dlouhodobé investice nevěří v ropu, penzijní fondy, nebo termínované vklady. Příliš pozitivně potom nedopadly ani akcie či akciové trhy.

"Dluhopisy nejsou ani tak vhodnou investicí ke zhodnocení peněz s ohledem na inflaci. Jedná se spíše o uchovatel hodnoty. Na trhu jsou rozhodně vhodnější nástroje ke zhodnocení volných prostředků" doplnil Martin Slapnička.

Žádný zázrak nečekejte

Ačkoli dotázaní manažeři přiznávají, že zhodnocení investice v případě bytů není tak velké, jako tomu může být v případě jiných oblastí či komodit, oceňují, že se jedná o bezpečnou investici. Nemovitosti se tak podle nich řadí mezi stejně bezpečné vklady, jako jsou státní dluhopisy, dluhopisové fondy nebo zlato. „Při efektivním využívání investiční nemovitosti nedochází k zatěžování majitelů – investorů a je možné z velké části pokrýt náklady na pořízení investice a její provoz,“ říká Tomáš Pardubický, šéf společnosti FINEP. „A to bez strachu, že o své peníze, ať již splacené najednou, nebo postupně, přijdeme,“ uzavírá Pardubický.

 

Dosud se investice do nemovitosti často porovnávala se spořením na speciálních účtech bank. Úrokové sazby spořicích účtů se však v posledních letech dramaticky snížily. Zatímco před 6 lety spořicí účty nabízely zhodnocení až 3 %, v roce 2013 to byla už jen polovina i méně. Naopak stále na velmi nízké úrovni se drží hypoteční úvěry a také cena nemovitostí je v posledních letech pro nákup investičního bytu velmi příznivá. Z demografické analýzy vývoje hlavního města Prahy pak vyplývá, že v dalších letech lze očekávat nárůst obyvatel města o desítky tisíc osob. „Právě všechny tyto faktory dohromady ukazují, že v současné době je pro pořízení nemovitosti formou investice nejvhodnější doba,“ upozorňuje generální ředitel společnosti FINEP Tomáš Pardubický.

Jeho slova pak potvrzují výsledku průzkumu společnosti STEM/MARK. V něm uvedlo 84 % obyvatel České republiky, že investici do nemovitosti považují za nejjistější a nejbezpečnější. Více než 65 % Čechů by pak o takové investici uvažovalo.

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články