Jste připraveni na důchodovou reformu? Podle průzkumu ano

7. 3. 2011 – 10:39 | Penze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Jste připraveni na důchodovou reformu? Podle průzkumu ano
Jen 43 procent lidí ve věku 25 až 34 let očekává, že většina důchodových příjmů poplyne ze státního průběžného systému, Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Naprostá většina pracujících Čechů (93 procent) ví, že se na důchod musí finančně připravit, tři za čtyř ekonomicky aktivních lidí se na odchod do penze už dokonce připravují.

Vyplývá to z mezinárodního průzkumu skupiny AXA zveřejněného v pondělí.

S navyšováním zákonného věku pro odchod do důchodu nesouhlasí 70 procent pracující populace, zároveň však Češi realisticky očekávají, že do penze odejdou v průměru v 64 letech. Mladší respondenti (do 34 let) dokonce odhadují, že budou pracovat až do 66 let. "I když se to lidem nelíbí, jsou připraveni pracovat do mnohem vyššího věku, než jak tomu bylo u generace dnešních důchodců, kteří do penze v průměru odcházeli v 57 letech," poznamenal Mojmír Boucník, finanční ředitel skupiny AXA pro ČR a SR a zároveň viceprezident Asociace penzijních fondů ČR.

 

<%Anketa238%>

 

Na potenciální změnu přístupu ke spoření na penzi ukazují odpovědi na otázku, z jakého zdroje očekávají lidé většinu svých příjmů v důchodu. Jen 43 procent lidí ve věku 25 až 34 let očekává, že většina důchodových příjmů poplyne ze státního průběžného systému. "Více než polovina mladých lidí tedy očekává, že si budou z větší části důchod financovat sami. Současná reforma tomuto trendu může napomoci, i když pochopitelně bude záležet na jejím detailním vyladění," dodal Boucník.

-Filip Sušanka | MED

Kam dál?

Důchodová reforma: Politologové, prezident a ekonomové se neshodnou zda je uspěchaná

- Důchodová reforma - Šachy s přidanou hodnotou

- Mezigenerační solidarita aneb Co znamená 1 % platu rodičům

- Důchodové, penzijní i další pojištění zdraží kvůli antidiskriminačním zákonům

- Kolik si potřebujete naspořit do důchodu?

- Švejnar: Do důchodu budeme muset chodit později. Proč?

Kurzy

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,100 25,220
USD 23,310 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články