K vymazání z registrů dlužníků nestačí zaplacení dluhu

18. 2. 2010 – 6:08 | Půjčky | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

K vymazání z registrů dlužníků nestačí zaplacení dluhu
Vymazání z registru dlužníků, Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Pokud jste nezaplatili splátku dluhu či fakturu za telefon, můžete se dostat do registrů dlužníků. I když dluh uhradíte, negativní zápis včetně data splacení v nich zůstane ještě několik let.

Slečna Šárka minulý rok zrušila kreditní kartu. Jenže si na závěrečném vyúčtování nevšimla, že by měla bance doplatit ještě dlužných třicet korun. Žila v přesvědčení, že všechny dluhy vyrovnala. Nyní s přítelem uvažují o koupi bytu. Když se šli do banky ptát na možnosti získání hypotéky, čekalo ji překvapivé sdělení: „V registru dlužníků jsme zjistili, že jste dosud nezaplatila jeden dluh.“

Šárka překvapení neskrývala. Bankovní pracovnici odpověděla, že o žádném dluhu neví. Teprve později zjistila, že jde o nezaplacený třicetikorunový nedoplatek, který mezitím narostl o úroky. Zašla do banky a vše ihned uhradila. Jenže to neznamená, že by její záznam z registru dlužníků automaticky zmizel. Bude tam v případě registru SOLUS, který eviduje pouze dlužníky v prodlení se splátkou, ještě další tři roky.

 

Čtyři roky v registru dlužníků

 

Pokud banka nahlásila nezaplacení dluhu z kreditní karty i do Bankovního registru klientských informací, který shromažďuje data o všech lidech, kteří si vzali půjčku, nejen o neplatičích, zůstanou záznam o dluhu i jeho splacení viditelné čtyři roky.

 

<%Anketa17%>

 

Banky údaje z registrů při hodnocení solventnosti klienta využívají. Jde však pouze o jednu z řady posuzovaných informací. „Hodnotíme hlavně žadatelovy příjmy,“ říká Klára Pačesová z České spořitelny.

 

Registr dlužníků vypovídá o seriznosti

 

Informace z registrů dlužníků slouží bankám k doplnění informací o schopnosti klienta splácet další půjčku. Zároveň si v nich může banka ověřit, zda jí klient nezatajil některé úvěry. „Bankovní registr, který nabízí větší množství informací, nám ukazuje celkové chování klienta,“ říká Tomáš Kofroň z Raiffeisenbank. Negativní zápis o případném nesplaceném dluhu však podle oslovených bank automaticky neznamená, že by klient ztratil přístup k dalším úvěrům.

Výjimkou je úvěrová společnost Cetelem. „Ve většině případů se klienti do negativního registru SOLUS dostanou kvůli dlouhodobému nesplácení závazků. Takové předlužené klienty nechceme dále zatěžovat a půjčku jim neposkytneme,“ uvádí Martin Malý, tiskový mluvčí Cetelem.

Navzdory zkušenosti slečny Šárky se banky i zástupci registrů shodují, že kvůli opomenutí či drobné částce se negativní informace o klientovi do registrů většinou nedostane. „Dlužník je do negativního registru SOLUS zařazen až v okamžiku, kdy prodlení se splátkou trvá stanovenou dobu a kdy dlužná částka překročila stanovenou minimální hranici,“ upřesňuje Jan Stopka, tajemník sdružení SOLUS. Lhůty upravují pravidla používání registru a liší se podle toho, zda klient přestal platit na začátku, v průběhu či na konci smluvního vztahu.

Více na Profit.cz

Kam dál?
- Registr dlužníků SOLUS: Informace o vlastních dluzích zjistíte esemeskou
- Půjčky a úvěry: Neplatíte dluhy? Připravte se na popularitu!
- Dlužníků v krizi přibylo, mnozí ale své závazky dál platí

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,300
USD 23,290 23,470
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články