Kalousek: Bez dalších škrtů to příští rok nepůjde

12. 9. 2010 – 20:42 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Kalousek: Bez dalších škrtů to příští rok nepůjde
Kalousek také nesouhlasí s tím, že vláda snižuje platy, ale objem platových prostředků, Foto: TOP09 | zdroj: NašePeníze.cz

Kabinet Petra Nečase (ODS) navrhuje rozpočet na rok 2011 s mnoha škrty, které jsou podle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) nutné.

Vláda ale podle vyjádření předsedy hospodářského výboru sněmovny Milana Urbana (ČSSD) v nedělním pořadu Partie na televizi Prima šetří na obyčejných lidech.

"Nejprve bychom měli zalepovat díry a pak začít dělat tyto kroky," prohlásil Urban. Podle něj je nepochopitelné snižovat platy hasičům či zdravotníkům.

Předseda hospodářského výboru sněmovny a místopředseda ČSSD Urban vidí miliardy korun například v daňových únicích nebo pašování zboží, jako jsou cigarety a alkohol.

Šéf financí Kalousek se ale brání. Zalepení děr strukturální deficit nesníží, tvrdí. Kalousek navíc nesouhlasí s tím, že vláda snižuje platy, ale objem platových prostředků. "Rozpočet na rok 2011 se beze změn a škrtů neobejde," podotkl Kalousek.

 

TIP:  Nečas: Většina lidí nutnost reforem pochopí

 

Urban upozorňuje na to, že škrty vyplývají ze zákonů, které ještě vláda neschválila a brání navíc kladnému hospodářskému vývoji Česka v budoucnosti. "Tahle cesta, to je slepá ulička," míní Urban. Škrtat na úkor českých rodin považuje za nepřijatelné a nespravedlivé na rozdíl od státních institucí. "Dovedu si představit, že stát zde udělá velký průvan," řekl Urban.

"Rozpočet má jeden z největších deficitů v historii, a to 135 miliard. Souhlasím s tím, že to není ideální," reagoval Kalousek. Šéf financí však upozorňuje na nutné reformy, které české ekonomice pomohou.

 

Psali jsme: Kalousek: Škrty 2,5 procenta jsou jen rozcvičkou na příští rok

 

Návrh rozpočtu na rok 2011 počítá se schodkem 135 miliard korun. Příjmy státu mají podle odhadu ministerstva financí (MF) dosáhnout 1,05 bilionu korun. Výdaje se vyšplhají na 1,18 bilionu a stát předpokládá, že mu na financování závazků bude chybět 135 miliard korun. Úřad vlády tvrdí, že kdyby neprošly plánované škrty, vzrostl by deficit minimálně o dalších 30 miliard korun.

Z ministerstev dostanou více peněz jen některé rezorty, například ministerstvo práce a sociálních věcí či ministerstvo pro místní rozvoj, spravující fondy EU.

Deficit představuje 4,6 procenta hrubého domácího produktu (HDP). Je to větší závazek než schodek 4,8 procenta HDP, se kterým počátkem roku počítala v konvergenčním programu vláda Jana Fischera.

Nečasův kabinet navrhuje řadu škrtů a úsporných opatření, přesto některé rozpočtové kapitoly narostou. Například ministerstvu práce a sociálních věcí (MPSV) rozpočet vzroste meziročně o 7,2 miliardy korun. Důvodem je nárůst výdajů na výplatu důchodů, na které příští rok padne o téměř 19 miliard korun více než letos. O 800 milionů korun klesnou v rozpočtu MPSV peníze na sociální služby. Rezort je celkově s výdaji 483,8 miliardy korun nejdražší rozpočtovou kapitolou.

 

-Denisa Šindlerová, Jiří Táborský, Mediafax

Kam dál?

- Domácnosti dokážou ušetřit, ministerstva musí také říká Nečas

- Mnoha rodinám hrozí propad do chudoby, zatím se mají dobře

- Klaus: Krize je horší v zemích, které udělaly chybu a přijaly euro

- Schodek státního rozpočtu se v srpnu zvýšil na 78,7 miliardy korun

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,370 23,550
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články