Kalousek chce politikům a soudcům zvýšit platy o více než čtvrtinu

19. 6. 2013 – 13:01 | Politika | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Kalousek chce politikům a soudcům zvýšit platy o více než čtvrtinu
Prezident chce bojovat proti státnímu dluhu. Na jeho moření založil fond, do kterého bude dávat třetinu svého platu. Foto:TOP09 | zdroj: NašePeníze.cz

V návrhu rozpočtu na rok 2014 plánuje ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) zvýšit prostředky na platy ústavních činitelů o 27 procent. Ve středu to řekl prezident Miloš Zeman, který s tímto plánem nesouhlasí. Ministerstvo se proti jeho slovům ohradilo.

"Předpokládá se zvýšení platů ústavních činitelů o 27 procent, což je zdůvodněno rozmrazováním platové základny činitelů za poslední roky," prohlásil prezident, podle kterého jsou v plánovaném rozpočtu i další nepřijatelné návrhy, například zvýšení dotací na obnovitelné zdroje o dvě miliardy korun. "Budu apelovat na Poslaneckou sněmovnu, aby je při projednávání zákona o státním rozpočtu zamítla," dodal Zeman.

"Návrh rozpočtu na rok 2014 počítá u ústavních činitelů, s výjimkou soudců a státních zástupců, se zmrazením platové základny na úrovni roku 2013, tedy o cca 9 procent snížené proti roku 2007," říká mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob, podle kterého je tak tvrzení Zemana nepravdivé. Vývoj v dalších letech bude podle něj záležet na příští vládě.

Politici si platy fakticky naposledy zvedli během loňského prosince, kdy dolní parlamentní komorou prošel návrh poslance Jana Čechlovského (ODS), kterým se přestalo odvádět sociální a zdravotní pojištění z nezúčtovatelných politických platových náhrad.

Budeme se podílet na splácení státního dluhu?

Prezident chce bojovat proti státnímu dluhu. Na jeho moření založil fond, do kterého bude dávat třetinu svého platu. Číslo účtu, na který by případní zájemci mohli posílat peníze, zní 123123/6000 a je u PPF Banky. S dárci se za odměnu prezident vyfotí. "Nedělám si iluze, že tato kapka v moři povede k drastické redukci státního dluhu, nicméně doufám, že se ke mně přidají i lidé s vysokými příjmy," vysvětlil prezident.

Mezi ústavní činitele se kromě zákonodárců a členů vlády počítají i ústavní soudci, soudci nebo členové bankovní rady.

Finální verzi zákona o státním rozpočtu by měl ministr financí předložit vládě do konce srpna. V příštím roce by měl být schodek státního rozpočtu stoupnout na 105 miliard korun.

Jan Drahorád | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,240 25,360
USD 23,400 23,580
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články