Kalousek: Jsou tisíce možností, jak vyvést z veřejné zakázky peníze

18. 5. 2012 – 17:58 | Politika | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Kalousek: Jsou tisíce možností, jak vyvést z veřejné zakázky peníze
Bývalý ministr zdravotnictví a hejtman a současný poslanec David Rath byl zadržen v pondělí večer bezprostředně poté, co měl přijmout sedm milionů korun v hotovosti, Foto:TOP09 | zdroj: NašePeníze.cz

Pokud pracuje široká síť lidí ve shodě, existuje tisíc možností, jak z veřejných zakázek vyvést peníze. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) to řekl v pořadu Impulsy Václava Moravce

"To je věcí policie, aby zjistila, jak nashromáždila nějaká osoba pod kobercem 30 milionů a k tomu si nesla do vinotéky tu jednu sedmičku navíc," řekl v pořadu Kalousek.

Ten se také vyjádřil k tomu, jak je podle něj možné takovou částku nashromáždit. "Napadá mě tisíce možností, pokud prostě ti lidé pracovali ve shodě a jednalo se o širokou síť, tak tam mohly být desítky subjektů, které samozřejmě mají právo vybírat hotovost ze svých účtů a pak se to někde zkoncentruje," popsal ministr.

Bývalý ministr zdravotnictví a hejtman a současný poslanec David Rath byl zadržen v pondělí večer bezprostředně poté, co měl přijmout sedm milionů korun v hotovosti. Obviněn byl z přijetí úplatku, jako veřejnému činiteli mu v případě odsouzení hrozí až 12 let vězení. Při následných domovních prohlídkách měli policisté navíc objevit skrýš s dalšími třiceti miliony.

Vedle Ratha čelí obvinění z podplácení, poškozování finančních zájmů Evropské unie a sjednání výhody při zadání veřejné zakázky dalších sedm lidí, čtyři muži a tři ženy. Podle dostupných informací je mezi nimi jeden z Rathových asistentů a Kateřina Pancová, ředitelka kladenské nemocnice, kam měly mimo jiné nezákonně získané dotace putovat. Dalším obviněným je bývalý poslanec Petr Kott, který v roce 2003 sněmovnu i ODS opustil pro závislost na alkoholu.

-.Miroslav Kyncl | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články