Kalousek: Nemohu vyloučit, že ČR přijde o evropské miliardy

8. 1. 2012 – 14:19 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Kalousek: Nemohu vyloučit, že ČR přijde o evropské miliardy
Česká republika patří v čerpání peněz z evropských fondů k nejhorším zemím z celé sedmadvacítky, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) v nedělním pořadu ČT Otázky Václava Moravce nevyloučil, že Česko přijde o miliardy z evropských fondů. Šéf resortu financí zároveň zkritizoval nepřehlednost českého systému dotačních programů.

"V žádném případě to nemůžeme vyloučit, vzhledem k tomu, kolik těch programů je," odpověděl Kalousek na dotaz moderátora Moravce, jestli může vyloučit informace ČT, že ČR letos kvůli chybám v dotačních programech přijde až o 40 miliard z evropských fondů.

Ministr financí naznačil, že za současné problémy může hlavně nepřehlednost a rozsah celého systému. "V ČR je 24 programů a 77 priorit. I mnohem větší země mají pět až sedm programů a 15 priorit. Tam se šlo opravdu až na ty největší a nejdůležitější priority," poznamenal Kalousek, který zároveň využil příležitosti zkritizovat své předchůdce z nyní opoziční ČSSD.

"Za sociálních demokratů chtěl mít každý slimáček svou kapustičku, proto schválili 24 programů. Zajímalo by mě proto, kde nyní berou tu drzost tohle kritizovat," rýpnul si do politických konkurentů Kalousek.

Podnikatelé vidí problém v čerpání u samotných rezortů a kritizují celý systém. "Jednotlivá ministerstva nejen programy vypisují, ale taky je sama kontrolují. Ideálním řešením by měl být jednotný centrální systém.
" řekl generální ředitel společnosti Linet s.r.o. Zbyněk Frolík.

Opoziční ČSSD požaduje kvůli evropským penězům mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny. To ale Kalousek odmítá. "Zcela určitě mimořádnou schůzi ne, je to otázka kontrolního a rozpočtového výboru a dalších výborů vzhledem k jednotlivým kapitolám. K mimořádné schůzi nevidím důvod," prohlásil ministr.

Česká republika patří v čerpání peněz z evropských fondů k nejhorším zemím z celé sedmadvacítky. Podle posledních údajů bylo k začátku října loňského roku certifikováno jen 113,3 miliardy korun, tedy 14,8 procenta všech zdrojů, které má Česko v letech 2007-2013 v Bruselu k dispozici. Přitom ČR ve zmíněném období může od EU čerpat až 26,7 miliardy eur.

Zatím poslední problém s čerpáním evropských dotací mělo ministerstvo školství, kterému Brusel dočasně pozastavil proplácení dotací v operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Mohl za to audit tohoto operačního programu za roky 2008 a 2009, který zjistil nedostatky týkající se zadávání veřejných zakázek, personálních nákladů a v kontrolním systému.

-Filip Sušanka, Denisa Šindlerová | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,290 23,470
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články