Kalousek: Sazka dluží desítky milionů i státu, hrozí ji odebrání licence

19. 5. 2011 – 19:47 | Firmy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Kalousek: Sazka dluží desítky milionů i státu, hrozí ji odebrání licence
Sazka neodvedla státu poplatky ze své činnosti a dluží desítky milionů korun, Foto: TOP09 | zdroj: NašePeníze.cz

Šéf rezortu financí Miroslav Kalousek (TOP 09) chce odebrat loterijní společnosti Sazka licenci, správní řízení už podle něj běží. Ministr to uvedl ve čtvrtečním vysílání Rádia Impuls s tím, že Sazka neodvedla státu poplatky ze své činnosti.

Sazka podle Kalouska informaci o zahájení nového správního řízení dostala ve čtvrtek. Podle něj společnost neodvedla státu poplatky ze své činnosti a dluží desítky milionů korun. "Vedeme správní řízení o pozastavení činnosti v oblasti číselných loterií, to jsme učinili zhruba před 14 dny. Nicméně vedle tohoto správního řízení bylo dnes Sazce doručeno ještě jedno zahájení správního řízení, které je podstatně vážnější," uvedl ministr.

V novém správním řízení jde podle Kalouska o odebrání licence na veškerou činnost Sazky.

První správní řízení, které se týká činnosti v oblasti číselných loterií, bylo zahájeno na základě kontroly úředníků z finančního úřadu. Ministerstvo financí předminulý týden Sazce licenci na provozování číselných loterií pozastavilo. Společnost totiž nebyla schopna vyplatit v řádném termínu lednový jackpot 103,4 milionu korun a podle ministerstva financí nebyla schopna vyplácet další vysoké výhry. Sazka ale tvrdí, že víc než stomilionový jackpot vyplácí postupně ve splátkách.

Správní řízení, ve kterém se rozhoduje o případném odebrání licence, trvá dva měsíce.

Sazka je od úterý 29. března v úpadku, Městský soud v Praze eviduje přes 2000 věřitelů, ti se hlásí zhruba o 41,1 miliardy korun. Insolvenční správce Sazky Josef Cupka pohledávky už ale rozdělil na sporné a nesporné, přičemž jako nesporné uznal pohledávky za 15,1 miliardy korun, naopak popřel pohledávky za 17,2 miliardy korun. Dalších 9,273 miliardy korun je "ve výzvách", věřitelé musí dotyčné pohledávky doplnit. Přezkoumány ještě nebyly.

První schůze věřitelů se sejde 26. května, naváže na přezkumné jednání. Na schůzi by se mělo rozhodnout, zda firma půjde do konkursu, nebo zda věřitelé odsouhlasí její reorganizaci.

Sazka už má soudem stanovený i prozatímní věřitelský výbor, jeho členy jsou firmy Moranda, Siderius Holdings Limited, k oběma se dříve hlásil miliardář Radovan Vítek. Dále KKCG SF podnikatele Karla Komárka a dva přihlášení věřitelé Gtech Global Services Corporation a Česká spořitelna.

Akcionáři Sazky jsou: 67,98 procenta ČSTV, 13,54 procenta Sokol, 5,56 procenta Česká asociace Sport pro všechny, čtyři procenta Autoklub ČR, 3,56 procenta Sdružení sportovních svazů ČR, dvě procenta ČOV, 1,45 procenta Český střelecký svaz, 1,02 procenta Asociace tělovýchovných jednot sportovních klubů ČR a 0,88 procenta Orel.

-Jana Hanousková | MED

- Vše o Sazce najdete zde.

Kurzy

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,570 23,750
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články