Kalousek už nechce dotovat paneláky

15. 9. 2010 – 9:12 | Bydlení | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Kalousek už nechce dotovat paneláky
V současné době program poskytuje majitelům bytových domů úrokové dotace průměrně 22 haléřů na jednu investovanou korunu, Foto: che | zdroj: NašePeníze.cz

Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský (VV) chce po vládě více peněz na revitalizaci panelových domů z programu Panel, ministr financí Miroslav Kalousek však pro program na příští rok nepočítá s žádnými finančními prostředky.

Jankovského návrhem se má vláda zabývat na svém středečním zasedání.

Programu po šesti letech existence hrozí zánik, protože ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) do návrhu rozpočtu Státního fondu rozvoje bydlení (SFRB) na příští rok pro program Panel nepřidělil žádné peníze.

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) upozornilo, že pokud rozpočet nebude program dotovat, budou v ohrožení i projekty dohodnuté v letošním roce. Naopak v případě dostatečné dotace by nehrozilo zásadní ohrožení připravovaných oprav.

"Program Panel je úspěšný a jeho další pokračování vloni podpořil i NERV. Zastavit jeho financování je tedy nutné velice dobře zvážit, uvedl ministr. Přislíbil, že se zasadí o nalezení peněz pro panelové domy.

V současné době program poskytuje majitelům bytových domů úrokové dotace průměrně 22 haléřů na jednu investovanou korunu. Za posledních šest let se díky tomuto programu podařilo opravit zhruba 300 tisíc bytů za více než 50 miliard korun. Na podpoře stát vyplatil okolo 11 miliard korun. Průměrné výdaje investorů na opravu domu přepočetné na jednu bytovou jednotku se pohybují u panelových domů okolo 170 000, u nepanelových okolo 120 000 korun.

Počet žádostí o podporu byl vysoký i letos, jelikož prostředky pro tento rok došly, přestalo MMR další žádosti přijímat již 13. srpna. Přesto přijalo v tomto roce více než 700 žádostí.

-Jiří Táborský, Mediafax

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,210 25,330
USD 23,410 23,590
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články