Kam půjdou peníze z druhého penzijního pilíře?

11. 7. 2014 – 16:02 | Penze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Kam půjdou peníze z druhého penzijního pilíře?
Podle závěrů jednání důchodové komise by klienti druhého pilíře měli mít možnost nechat si veškeré naspořené peníze, včetně těch vyvedených z prvního pilíře, vyplatit v hotovosti nebo je převést do pilíře třetího. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

V závěru minulého týdne, po jednání odborné důchodové komise, byla média doslova zaplavena informacemi o tom, že byl konečně vybrán scénář ukončení druhého pilíře. Se zvolenou variantou ale nesouhlasím.

Podle závěrů jednání důchodové komise by klienti druhého pilíře měli mít možnost nechat si veškeré naspořené peníze, včetně těch vyvedených z prvního pilíře, vyplatit v hotovosti nebo je převést do pilíře třetího. Protože jsem členem této komise, novináři i další lidé se na mě obracejí s otázkou, zda s tzv. variantou č. 2 ukončení druhého pilíře souhlasím. Odpověď je jednoduchá: Nesouhlasím.

Musím v této souvislosti zopakovat, že plánované zrušení druhého pilíře považuji za velkou chybu. Tento jednoznačně špatný krok s sebou kromě svých ekonomických dopadů na fungování celého penzijního systému a příjmy budoucích důchodců nese ještě jedno velké riziko.

Tou hrozbou je hazardování s elementární důvěrou lidí v jakékoliv další pokusy vlád při nastavování dlouhodobých podmínek jakékoliv oblasti života naší společnosti. O obou aspektech jsem podrobněji psal ve svých předchozích komentářích.

Rád bych ještě připomenul a zdůraznil jednu spíše organizační ale přesto velmi důležitou skutečnost. Asociace penzijních společností ČR, kterou v odborné důchodové komisi zastupuji, bývá v nejrůznějších komentářích označována za vlivovou skupinu, která v komisi prosazuje svoje názory a zájmy. Od začátku fungování komise byl ale náš mandát jejími organizátory jasně vymezen.

Jako asociace máme pouze status „pozorovatele“ s právem poradního hlasu, což znamená jen to, že se můžeme účastnit diskusí. Nic víc. Žádné právo o čemkoliv rozhodovat nebo hlasovat nemáme. Proto si dovoluji odmítnout jakoukoliv spoluodpovědnost za rušení druhého pilíře a volbu jeho scénáře.

Autor je prezident Asociace penzijních společností ČR a generální ředitel a předseda představenstva Penzijní společnosti České pojišťovny. / Pramen:Investujeme.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 16.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,280 25,400
USD 23,730 23,910
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články