Kandidát Dienstbier: Prezident nemusí být důchodce. Nebo ano?

25. 2. 2012 – 12:39 | Politika | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Kandidát Dienstbier: Prezident nemusí být důchodce. Nebo ano?
Dienstbier, který je podle průzkumů nejpopulárnějším českým politikem, vnímá hlavní úlohu prezidenta v důsledném dodržování ústavy, Foto:ČSSD | zdroj: NašePeníze.cz

Post prezidenta republiky nemusí zastávat pouze politik na konci své kariéry, to je jen české tradiční vnímání, řekl v sobotním rozhovoru pro Mladou frontu Dnes senátor a jeden z kandidátů ČSSD na tento úřad Jiří Dienstbier. Zároveň odmítl, že by jeho strana měla podporovat expředsedu Miloše Zemana.

Myšlenka, aby byl jedním ze dvou kandidátů sociální demokracie na pozici české hlavy státu (druhým ekonom Jan Švejnar) přišla podle Dienstbiera hned od několika členů širšího stranického vedení. Syn významného disidenta se zprvu této nabídky obával.

"Přiznám se, že moje první reakce byla velké překvapení a spíše pocit, že to není vůbec možné. A to právě kvůli prezidentské tradici československé i české, kdy za hlavu státu byli voleni lidé v závěru své celoživotní profesní nebo politické kariéry," vysvětluje Dienstbier.

Po debatách s různými lidmi svůj původní názor změnil a řekl si, že na výkon funkce prezidenta existuje více možných pohledů: "Proč by to měl být důchod pro zasloužilého politika, když to vezmu v karikované podobě? Proč by tam nemohl být někdo, kdo je uprostřed své politické dráhy? A nemusí to být konec, nemusí to být důchod, nemusí se uplatnit naše tradiční vnímání."

Dienstbier souhlasí s tím, že sociální demokraté uvažují o dvou kandidátech a své rozhodnutí vyřknou až později. Tento postup je výsledkem širší debaty ve straně. Naopak odmítl, že by strana měla podpořit svého bývalého předsedu Miloše Zemana.

"Já si neumím představit, že by sociální demokracie jmenovala někoho, kdo posledních devět let žil svou osobní pomstou za to, že se mu nevydařil nějaký předchozí kariérní krok, a dělal vše pro to, aby poškodil sociální demokracii," prohlásil senátor a nejmladší z dosavadních kandidátů na prezidentské křeslo v rozhovoru.

__ANKETA1__

Dienstbier, který je podle průzkumů nejpopulárnějším českým politikem, vnímá hlavní úlohu prezidenta v důsledném dodržování ústavy. A to zejména ve věcech svých pravomocí. Jak řekl MF Dnes, znamená to, že se prezident nemá snažit o přisvojení více moci, než kolik mu jí ústava dává. Má například jmenovat či odvolávat ministry bez větších průtahů a otálení.

"Umím si odmítnutí představit pouze v extrémních případech. Naše ústava spojuje existenci vlády s jejím předsedou, to je klíčová postava. Prezident nějakou svou výhradu asi říct může, může se nějak bránit. Ale třeba po volbách musí respektovat jejich výsledky a pověřit sestavením nového kabinetu jejich vítěze," dodal Dienstbier.

-Filip Nachtmann | mED

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,250 25,370
USD 23,640 23,820
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články