Kapitálové trhy opět stoupají, aneb jednou dolů, pak zase nahoru

26. 11. 2014 – 16:14 | Investice | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Kapitálové trhy opět stoupají, aneb jednou dolů, pak zase nahoru
Kapitálové trhy opět stoupají, aneb jednou dolů, pak zase nahoru, Ilustrační foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Necelé čtyři týdny od posledního článku, kde jsme vysvětlovali důvody propadů trhů a vyjádřili názor, že se nejedná o žádný začátek krize, ale pouze o krátkodobou korekci bez nějakého zásadního významu, potvrdily akciové trhy naše přesvědčení ukázkovým sprintem. Americké akcie tak aktuálně připisují 7,6 % v porovnání se začátkem roku a německé se opět dostaly do kladných čísel, byť je zisk od začátku roku pod 1 %.

Vývoj samotný není až tak zajímavý, akcie jsou volatilní nástroj, na to musíme být připraveni. Daleko zajímavější jsou důvody, které za posledním propadem i za posledním růstem stojí. V obou případech jsou to makroekonomické ukazatele, tedy HDP, inflace, nezaměstnanost a další, které slouží jako indikátory stavu ekonomiky.

Zatímco v říjnu převládal názor, že dojde k výraznému zpomalení v Evropě i v USA, v listopadu tytéž ukazatele vedly k názoru, že zase tak špatně nebude, a to i přesto, že například Německo evidentně neroste tak rychle, jak se čekalo. Zejména v USA překvapily pozitivní údaje o tržbách v maloobchodě a o nezaměstnanosti. Pomohly i centrální banky, které opakovaně jak v EU, tak v USA vyjadřují silnou podporu svým ekonomikám a jsou stále aktivní ve využívání všech dostupných monetárních nástrojů.

Co si z toho vzít jako ponaučení? S ekonomií je to (s trochou nadsázky) podobné jako s předpovídáním počasí. I přesto, že za ekonomii se na rozdíl od meteorologie udílejí Nobelovy ceny, je to věda, která je stejně nejistá, pokud jde o předpovídání událostí v dlouhodobém horizontu. Rozdíl je v tom, že pokud v novinách vyjde článek o tom, že na Vánoce bude třicet ve stínu, jen málokoho to přiměje ke koupi nových plavek. Pokud ovšem v novinách vyjde článek, že na konci roku poklesne růst HDP o 2 procentní body, dokáže to spoustu lidí přimět k unáhleným krokům.

Míra nejistoty se obecně označuje jako riziko. A riziko je něco, s čím umíme v investicích pracovat. Investiční horizont, rizikový profil, investiční strategie, diversifikace. To vše je stále potřeba mít na paměti, stejně jako to, že pokud budeme k investicím přistupovat zodpovědně a respektovat základní vztahy mezi rizikem a výnosem, budou nám investice přinášet efektivní výsledky.
 

V případě zájmu o investování vám doporučujeme kontaktovat svého finančního poradce, který se v této problematice dobře orientuje a pomůže vám nastavit vhodné investiční portfolio.

Autor: Jan Macek, analytik Swiss Life Select

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,610 23,790
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články