Kapr vládne na moravských štědrovečerních stolech, u Čechů zas řízek

22. 12. 2009 – 4:05 | Životní styl | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Kapr vládne na moravských štědrovečerních stolech, u Čechů zas řízek
Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Na štědrovečerní tabuli dominuje v České republice bramborový salát. Tradičně oblíbeného kapra bude tento rok večeřet 78 % Moravanů, zatímco 55 % Čechů si o Vánocích rádo pochutná na smaženém řízku. Vyplývá to z výzkumu GE Money Bank zaměřeném na vánoční zvyklosti.


Za typickou součást štědrovečerní večeře je rovněž často považována rybí polévka, kterou má na stole třetina z nás. Z výzkumu také vyplývá, že dříve tradičního vánočního kubu povečeří už jen 6 % Čechů. V zahraničí na sváteční tabuli nejčastěji naleznete různé varianty drůbežího masa. Na rozdíl od nás završí spousta lidí v cizích zemích večeři sladkými dezerty.
 
Štědrovečerní večeře se u každého z nás trochu liší. Jsou to právě Češi, kteří častěji volí i jiné druhy masa. Například více jak polovina z nich si raději k bramborovému salátu dá smažený řízek, kdežto tři čtvrtiny obyvatel Moravy preferuje právě kapra. Paradoxně se kapr nejvíce nekonzumuje v jižních Čechách, jak by se vzhledem k velkému množství chovných rybníků v této oblasti mohlo zdát, ale v Moravskoslezském kraji. Do jisté míry by se daly v naší zemi považovat za fenomén severovýchodní Čechy, kde si při této sváteční večeři spousta lidí ráda pochutná na klobáse či jiné uzenině, což je velmi časté například v Německu.

Ryba nebo řízek?

O bramborovém salátu jako příloze k hlavnímu chodu štědrovečerní večeře není pochyb, v tento den si na něm pochutná 82 % všech Čechů a Moravanů. Nejen u jednotlivců, ale i v celých regionech se ovšem liší masová část hlavního chodu. Celkově v naší zemi stále vítězí tradiční kapr nad jakoukoliv jinou alternativou. Podle průzkumu GE Money si na této typické rybě pochutná o Vánocích skoro tři čtvrtě všech obyvatel naší země. Jiný druh ryby o Vánocích povečeří jen 17 % z nás a v nedávných dobách velmi tradičního vánočního kubu už jen 6 %.

Polévka je grunt

Před hlavním chodem na Štědrý večer téměř každý třetí Čech začne rybí polévkou. Ovšem i ti, kteří nemají rybí polévku zrovna v lásce, před večeří polévku nevynechají. Nejčastěji se na českém stole servíruje zelňačka, houbová anebo čočková polévka, která je mimo jiné i tradičním novoročním pokrmem.
 
\"Kapr,
 

Jak se o Vánocích večeří v zahraničí

I přes různé regionální zvyklosti a charakteristické rysy lokálních kuchyní je patrný vliv tradic plynoucích ze Spojených států. Hlavním znakem je pečený krocan servírovaný během sváteční večeře. Ve Velké Británii je krocan sice rovněž dlouhodobě tradiční, avšak Angličané ho milují především s nádivkou, pečenými bramborami a kapustou. Na závěr přichází pro celé Spojené království velmi charakteristický „Christmas pudding“. Typickou specialitou je pro anglický vánoční stůl také koláč s mletým masem.
 
Vedle anglofonních zemí je krocan populární i v Libanonu nebo v Japonsku, kde tento hlavní chod většinou doprovází plný stůl lokálních specialit jako příloha. V poslední době nabírá na popularitě krocan i ve Španělsku, kde neexistuje žádný typický pokrm, který by byl tradiční napříč celou zemí. Právě proto si Španělé pod vlivem globalizace začali stále častěji kupovat na vánoční stůl rovněž krocana. Jedinou typickou regionální specialitou jsou ale například v Katalánsku velmi oblíbené rolky plněné masem a přelité bešamelovou omáčkou, tzv. canaloles.
 
Drůbeží maso je podle ankety na světě nejrozšířenějším typem pokrmu, který lidé o Vánocích společně večeří. Ne vždy to však musí být přímo krocan. Němci nejčastěji preferují pečenou husu s červeným zelím a bramborovým knedlíkem. Spousta Němců si ale také v tento večer ráda pochutná na tradičních klobásách s bramborovým salátem.
 
Exhibicí v plejádě vánoční gastronomie nemůže být nikdo jiný než Francie. V tomto směru zaujímají Francouzi dva póly. Tradicionalisté večeří pečené kuře, nebo šunku se salátem, dort a ovoce. Ostatní ani o svátcích neopouští gurmánské nadšení pro Francii tak typické, takže se servírují husí játra (foie-gras), losos nebo mušle. Samozřejmě nikdy ne bez vína!
 
Země
Jak vypadá typická sváteční večeře?
Rozdávání dárků
Německo
Pečená husa s červeným zelím a bramborovým knedlíkem. Tradiční klobásy s bramborovým salátem.
24. prosince
Polsko
Boršč nebo houbová polévka, pirohy s houbami a se zelím, smažený kapr, sledě, kompot ze sušeného ovoce. Na svátečním stole je tradičně 12 rozdílných pokrmů.
24. prosince
Rakousko
Kuřecí, telecí nebo hovězí maso – zvěřina a ryby jsou spíše výjimkou) a nádivka.
24. prosince
Španělsko
Krocan, rolky plněné masem s bešamelovou omáčkou, tzv. canaloles.
Děti dostávají dárky až 6. Ledna. Vlivem amerikanizace chodí ale i Santa Claus a dárky se rozdávají i 25. prosince ráno.
Francie
Kuře nebo šunka se salátem, dort a ovoce, husí játra (foie-gras), losos nebo mušle, víno
24. i 25. prosince
Velká Británie
Krocan s nádivkou, pečené brambory a kapusta, christmas pudding, koláč s mletým masem
25. prosince
Libanon
Krocan nebo kuře s dalšími libanonskými specialitami
25. prosince
USA
Hovězí maso nebo krocan, brambory a zelené fazole dezert (většinou kláč) a víno.
25. prosince
Rusko
Kutja - zavařené cereálie s ořechy a kandovaným ovocem zalité medem. Jinak žádné tradiční jídlo.
7. ledna
Kazachstán
Pečené kuře, ledový (i tzv. ruský) salát a plněné papriky, veliké množství koláčů a dalších cukrovinek
1. ledna 
Japonsko
Pečený krocan nebo hovězí maso a velká spousta různých příloh
25. prosince
Vietnam
Vepřové maso, většinou selátko a různými druhy příloh
25. prosince
 
Inspirujte se těmi správnými recepty z ReceptyNaDoma.cz , nebo se podělte o vlastní recepy.

Čtěte také:
- Kolik stojí Vánoce u nás a ve světě?
- Vánoční nákupy na internetu - na co si dát pozor?
- Vánoce a Silvestra stráví letos v teplých zemích u moře 20 tis. čechů
- Za Vánoční dárky letos utratíme v průměru 6276 korun

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články