Každý druhý podpis na prezidentských peticích není dohledatelný

11. 11. 2012 – 18:30 | Politika | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Každý druhý podpis na prezidentských peticích není dohledatelný
Strachovat se nemusejí straničtí kandidáti, za kterými stojí poslanecká nebo senátorská podpora, těch se kontrola podpisů netýká. | zdroj: NašePeníze.cz

Prozatím polovina jmen na petičních arších, kterými adepti na prezidenta republiky zaštiťují svou kandidaturu, nesplňuje potřebné podmínky. V tuto chvíli je každý druhý petent nedohledatelný v základním registru, jména a adresy neodpovídají, potvrdil v neděli zdroj z ministerstva vnitra.

Úředníci ministerstva vnitra kontrolují podpisy na petičních arších od pátku, práci se věnují i během víkendu. "Zatím jsme zkontrolovali jen zlomek, ale teď platí, že každý druhý petent je nedohledatelný v základním registru," uvedl pro Mediafax zdroj z ministerstva.

Anketa, Vyberte si svého prezidenta startuje!

Oficiálně se ministerstvo vnitra ke stavu podpisů vyjadřovat nechce. "Do konečného sečtení hlasů nebudeme průběžné sčítání komentovat," řekl v neděli Mediafaxu mluvčí úřadu Vladimír Řepka.

Kdyby se současný stav ověřování petic udržel, mají z nestranických kandidátů šanci zúčastnit se voleb pouze Jan Fischer a Miloš Zeman, protože nasbírali dvojnásobek potřebného počtu podpisů, Fischer 101 tisíc a Zeman 105 tisíc. Ostatním kandidátům by se nepodařilo splnit zákonnou normu padesáti tisíc podpisů, což se v tuto chvíli týká Zuzany Roithové, Jany Bobošíkové, Tomia Okamury, Vladimíra Franze, Táni Fischerové a Vladimíra Dlouhého.

Strachovat se nemusejí straničtí kandidáti, za kterými stojí poslanecká nebo senátorská podpora, těch se kontrola podpisů netýká. Sociální demokraté poslali do boje o Hrad Jiřího Dienstbiera, občanští demokraté Přemysla Sobotku a TOP 09 delegovala Karla Schwarzenberga.

Ministerstvo vnitra počítá s tím, že kontrola podpisů potrvá do 19. listopadu. Definitivní seznam kandidátů budou voliči znát 23. listopadu. První přímá prezidentská volba v České republice se uskuteční 11. a 12. ledna 2013.

Katerina Surmanová | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,300
USD 23,580 23,760
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články