Každý šestý čech má dvě zaměstnání

13. 10. 2013 – 18:35 | Práce | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Každý šestý čech má dvě zaměstnání
Čím si Češi přivydělávají? Podívejte se, kde se dají sehnat PENÍZE NAVÍC! Foto:SXC, Text:MED | zdroj: NašePeníze.cz

Čechů, kteří nevystačí se jedním platem a musí si přivydělávat, je u nás zhruba 17 procent, což znamená, že dvě práce má každý šestý pracující. Podívejte se na nejčastější způsoby, jak získat druhou prací více peněz do rodinného rozpočtu.

Češi nejčastěji volí úklidové práce, pomoc na stavbě a brigádu v obchodě. Vyplývá to ze srpnového průzkumu, který mezi tisícovkou respondentů zpracovala agentura STEM/MARK.
Častěji si Češi přivydělávají prací pro někoho dalšího jako zaměstnanci, uvádí to více než polovina z těch, kteří si vedlejší příjem zajistili (57 procent). Dvě pětiny lidí pracují takříkajíc 'na sebe'.

Češi nevyužívají své koníčky, aby získali nějaké peníze

"Češi jsou v podnikání konzervativní. I když velká řada z nich má své koníčky, které se dají zpeněžit, raději zůstávají u svého zaměstnání. Mají přitom možnost prodávat například přebytky ze zahrad nebo rukodělné výrobky," komentoval výsledky průzkumu analytik Home Credit Michal Kozub.

Jen o něco více než čtvrtina respondentů, kteří si nějak přivydělávají, by ze svého přivýdělku ráda udělala hlavní zdroj příjmů. Nejčastějším důvodem, proč tak již neučinili, je nedostatek peněz. Ten lidé uvádějí v 39 procentech případů. Je ale překvapivé, že jen v devíti procentech případů lidé uvádějí jako překážku v podnikání složitou administrativu, dodal Kozub.

Mezi profese, v nichž si Češi rádi přivydělávají, patří vedení účetnictví, prodej vlastních výrobků, opravy počítačů a vývoj programů, ale i doučování jazyků, fotografování nebo pečení. Nejčastěji si přivydělávají mladí lidé. Pokud už Češi chtějí rozjet vlastní podnikání, celou čtvrtinu z nich zastaví strach z neúspěchu.

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,310
USD 23,380 23,480
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články