Kde budete trávit důchod? Budeme živořit a stonat, říká průzkum

20. 6. 2012 – 22:01 | Penze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Kde budete trávit důchod? Budeme živořit a stonat, říká průzkum
S rostoucím věkem respondentů přeci jen přibývá optimismu. Čím blíže mají lidé k důchodovému věku, tím spíše předpokládají, že budou zdraví, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Představa podzimu života stráveného u moře Čechy neláká. Vyplývá to z průzkumu agentury Ipsos pro jeden z penzijních fondů.

"Když jde o výhledy do budoucna, jsou Češi pesimisté. Sice by si přáli si v důchodu užívat, zároveň ale očekávají, že budou spíše živořit a stonat," shrnul hlavní závěry nedávného průzkumu Libor Pergl, ředitel pro obchod a marketing Penzijního fondu České pojišťovny.

Ideální důchod v představách české populace slibuje zábavu, zážitky a spokojený život s rodinou v domku se zahradou. Desetina respondentů také uvedla, že si představuje, že v důchodu bude tzv. za vodou, přičemž jde více o vysněný cíl žen než mužů. Ženy si spokojené stáří také mnohem častěji spojují s teplem rodinného krbu a vnoučaty, zatímco muži si chtějí hlavně užívat. Potřeba být aktivní roste s věkem, příjmem a vzděláním, přičemž se projevuje více v Čechách než na Moravě. Za své tak bere představa spokojených bělovlasých staříků na břehu moře, do teplých krajů by se chtělo přestěhovat jen necelé procento respondentů. Mnohem častěji lidé touží po domečku se zahradou, ve stáří by tak chtěli bydlet především Pražané.

<%Anketa238%>

Realita ale bude nejspíš vypadat jinak. Především mladší lidé ji vidí značně pesimisticky. Předpokládají, že na tom budou zdravotně špatně, budou živořit, a proto si budou muset přivydělávat. "Práci v pokročilém věku plánují vyhledávat zejména lidé z Prahy a okolí. Oproti tomu na Moravě už se zaměstnáním nepočítají, podobně jako lidé z malých měst, kde zpravidla není příliš pracovních příležitostí,“ konstatoval Pergl.

Téměř pětina respondentů, častěji s nižším příjmem i vzděláním, je smířena s tím, že se věku 70 let vůbec nedožije.

Především ženy jsou si vědomy, že se jejich finanční situace v důchodu zhorší. Někteří lidé proto počítají na důchod s novým koníčkem – zahradničením a chovem zvířat pro obživu, což je trend, který je blízký lidem žijícím v obcích, ale překvapivě i v Praze.

S rostoucím věkem respondentů přeci jen přibývá optimismu. Čím blíže mají lidé k důchodovému věku, tím spíše předpokládají, že budou zdraví. Na to, že budou dělat jen to, co je baví, se těší hlavně ti v předdůchodovém věku. Nejčastější odpovědí na dotaz, jakou mají občané skutečně představu o svém důchodu, byla smířlivá věta: "Budu mít méně peněz, ale budu mít čas na své koníčky nebo vnoučata."

-Libor Popela | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,210 25,330
USD 23,410 23,590
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články