Kde hledat přivýdělek? Místa jsou!

29. 5. 2013 – 14:05 | Práce | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Kde hledat přivýdělek? Místa jsou!
V dubnu tak nabídka pracovních míst v segmentu služeb a gastronomie převýšila poptávku o 15 procent. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Možnost přivydělat si nějakou tu korunu by uvítalo mnoho lidí. Z průzkumů veřejného mínění přitom vyplývá, že strach o zaměstnání patří k největším obavám Čechů. Společnost Annonce proto zveřejnila statistiku ukazující (ne)poměr mezi nabídkou a poptávkou v jednotlivých oblastech pracovního trhu.

Podle údajů poskytovatele inzerce společnosti Annonce vzrostla během minulého měsíce nejvíce nabídka pracovních míst v oblasti služeb a gastronomie (+22 procent), druhý největší nárůst zaznamenal segment prací v dopravě (+16 procent) a pomyslnou bronzovou příčku obsadila poptávka zaměstnavatelů po pracovnících v oblasti výrobních a manuálních prací, kterých přibylo +16 procent. Proti tomu pomalejší nárůst poptávky po zaměstnancích stále doprovází stavebnictví, které letos kvůli nepřízni počasí ožívá pomaleji než v předchozích letech.

TIP: Nabídky brigád

Vedle nárůstu nabídky těchto pozic se sezona projevila i na poklesu počtu hledajících. V dubnu tak nabídka pracovních míst v segmentu služeb a gastronomie převýšila poptávku o 15 procent. Převis inzerce s nabídkou pracovního uplatnění však hlásil v dubnu také obor administrativa a obchod.

"Dubnová čísla, tedy začátek sezonních prací, jsou prvním nepřímým ukazatelem mírného snížení míry nezaměstnanosti. Naše data, zejména převisy nabídky nad poptávkou ve vybraných oborech, však ukazují i další potenciál pro zlepšení trhu s pracovními příležitostmi," říká analytik na segment práce Petr Langer. Podle jeho slov je však dobrou zprávou více míst v operativě a administrativě, protože v této oblasti se v době krize nejvíce propouštělo a také bylo nejvíce uchazečů na jedno pracovní místo.

Největší nepoměr mezi nabídkou pracovních pozic a počty uchazečů byl v dubnu podle statistik v segmentu výrobních a manuálních prací, včetně pozic ve stavebnictví. Tam připadali zhruba tři zájemci na jedno pracovní místo. Obdobně vysoký převis poptávky byl také v případě brigád a domácích prací.

"V tomto případě nejde pouze o sezonní vliv, ale o dlouhodobý trend, který se v době krize jen prohloubil. Lidem s nižšími příjmy často nestačí jejich mzdy z hlavního pracovního poměru, a hledají proto možnost dalšího přivýdělku, jako jsou brigády, domácí práce či příležitostné práce ve stavebnictví," zakončil analytik Petr Langer.

Jan Soukup | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články