Kde vzít na současné důchody? Od ledna zdraží zboží i služby, stoupne DPH

21. 11. 2010 – 21:08 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Kde vzít na současné důchody? Od ledna zdraží zboží i služby, stoupne DPH
Některé daně stoupnou, některé daně by naopak mohly úplně zmizet, Foto: NašePeníze.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Češi zaplatí v příštím roce kvůli vyšší DPH o něco více za zboží a služby, naopak ušetřit by mohli na nižším odvodu povinného sociálního pojištění.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) v neděli v pořadu ČT Otázky Václava Moravce řekl, že je to krok k mezigenerační solidaritě.

Ministr odpovídal na otázku moderátora Václava Moravce, jak se lidí dotkne příprava penzijní reformy. "Občanů se to dotkne tak, že budou o něco méně odvádět z povinného sociálního pojištění a budou o něco více zdaněni na spotřebě, tedy vyšší DPH (daň z přidané hodnoty - pozn. red.)," odpověděl Kalousek a zdůraznil, že jde o potřebný krok k mezigenerační solidaritě.

Penzijní reformu podle Kalouska představí ministr Drábek během několika dnů.

Návrh penzijní reformy už prý projednali ekonomičtí ministři, blíže o ní však Kalousek mluvit nechtěl. "Přece nevypálím rybník kolegovi Drábkovi pár dnů před tím, než ji představí na tiskové konferenci. Tu svolá v řádu několika dnů," prozradil Kalousek.

 

TIP: Na důchody letos chybí už 24,6 miliardy korun, vybralo se méně, než vyplatilo

 

Kalousek také dodal, "Musíme se postarat o své seniory. Abychom to umožnili, tak všichni zaplatíme o něco více za zboží a služby, a tyto peníze pak dáme jedné konkrétní skupině obyvatel,(tedy seniorům)".

 

Spočítejte si svůj: Starobní důchod , Penzijní připojištění

 

Šéf resortu financí zároveň řekl, že vládě nenavrhne vyšší inkaso z DPH bez penzijní reformy. "Příjmy z vyšší daně z přidané hodnoty nesmí látat rozpočtové díry, ale musí být určeny pouze pro důchodový účet," zdůraznil Kalousek, podle kterého se odvodová zátěž nesníží ani nezvýší.

"Dojde k restrukturalizaci odvodové zátěže. Bude o něco méně přímých odvodů a o něco více nepřímých odvodů," poznamenal ministr financí.

Některé daně by naopak mohly úplně zmizet. Kalousek zmínil například daň dědickou a darovací ve třetí skupině, které by mohla nahradit daň z příjmu. "Zprůhlední to systém a zlevní i správu daně," poznamenal Kalousek.

Navíc by chtěl také odstranit spoustu "prolobbovaných" výjimek, které nyní v daňovém systému jsou. V tom mu dal za pravdu i ekonom Jan Švejnar z institutu CERGE-EI, podle kterého by se česká daňová soustava opravdu měla pročistit.

Kromě toho Kalousek prosazuje také sjednocení základu pro všechny daňové odvody.

Proti zvýšení DPH se zásadně postavila místopředsedkyně KSČM Miloslava Vostrá. "Domácnosti už teď nemají peníze. Nové video možná oželí, ale vy jim zdražíte potraviny a léky. Jíst se přitom musí. V současné době proto rozhodně nejsme pro zvýšení DPH na základní kategorie, jako jsou potraviny či léky," odmítla Kalouskovy plány Vostrá a dodala, že vláda by o reformních krocích měla vést dialog nejen s opozicí, ale hlavně s veřejností.

-Filip Sušanka,Mediafax

Kam dál?

- Česká republika si půjčuje každou sedmou korunu, kterou utratí

- Pracující důchodci by měli mít vyšší penzi. Chce to prosadit ODS

- Spoření na důchod si většina Čechů podle průzkumu nemůže dovolit

- Třetina českých rodin je prý chudá, kde je hranice chudoby?

Kurzy

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články